Ész Ventura: Hányféleképpen olvasható ki a qubit szó?

180. feladvány: Olvasási útvonalak

Hány különböző útvonalon olvasható ki a qubit szó az alábbi ábrán? Bárhonnan indulhatunk, vagyis bármelyik q betűből, és bármely t betűbe érkezhetünk, de csak élszomszédosan szabad haladni, azaz közvetlenül balra, jobbra, fel és le lépkedhetünk, tehát akár visszafelé olvasva vagy elkanyarodva is érvényes!

photo_camera Illusztráció: Gáspár Merse Előd

Haladóknak: Ha valaki helyesen megoldotta az alapfeladatot, akkor természetszerűen vetődnek fel az általánosítási lehetőségek!

Nehézségi szint:

A megfejtéseket részletes magyarázattal és a szükséges ábrákkal együtt az eszventura@qubit.hu címre várjuk. A leggyorsabb és legkreatívabb megoldást küldő versenyzőink felkerülnek az Ész Ventura dicsőségfalára – közöttük és minden jó megoldást beküldő versenyző között év végén nyereményeket sorsolunk ki. A versenyről minden tudnivaló megtalálható: itt. Az e-mail subject mezőjében kérjük sorszámmal jelezni, hogy melyik feladvány megoldásáról van szó. Beküldési határidő: június 15. éjfél.

Az Ész Ventura feladványügyi rovat gazdája: Gáspár Merse Előd fizikus, kognitív kutató, társasjáték-fejlesztő és bűvész.