Magyar sikerek a Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpián

2023.08.21. · tudomány

Elekes Dorottya (Fasori Evangélikus Gimnázium) ezüst-, Schmercz Blanka (ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium, Budapest) bronzérmet nyert a Lengyelországban 56 ország részvételével rendezett 16. Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpián, míg Horváth Zsóka (Zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnázium) teljesítményét dicsérettel honorálta a zsűri.

A Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont sajtóközleménye szerint az elméleti feladatsor 13 példájára 5 óra állt rendelkezésre, a diákoknak egyebek mellett azt kellett vizsgálniuk, hogy a NASA bolygóvédelmi programjának keretében indított DART űrszonda kisbolygóba történő becsapódása mennyire változtatta meg annak pályáját. Egy másik adatelemzési feladatban pedig becslést kellett adniuk a Nagy-Magellán-felhő távolságára a törpegalaxisban az OGLE projektben detektált kettőscsillagok paraméterei alapján.

A planetáriumi körben csillagokat és csillagképeket kellett felismerniük, és egy meteor áram radiáns pontját kellett meghatározni, míg az észlelés során a Szaturnusz holdjait kellett azonosítani, illetve a Starlink-műholdak átvonulását megfigyelni, valamint egy távoli galaxisban felrobbant szupernóva koordinátáira és fényességére kellett becslést adniuk.

A magyar csapat a 16. Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpia díjkiosztó ceremóniája után
photo_camera A magyar csapat a 16. Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpia díjkiosztó ceremóniája után Fotó: Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás