Termesznek álcázza magát egy frissen felfedezett bogárfaj a táplálékszerzés reményében

2023.09.19. · tudomány

Új bogárfajt fedeztek fel Ausztrália északi részén a talaj alatt, ami a termeszbogarak megjelenését imitálja. A holyvafélék családjába tartozó bogárfajt, az Austrospirachtha carrijoit a Zootaxa folyóiratban írták le.

A bogár a hasa megnagyobbításával a termeszekre jellemző testfelépítést alakított ki magának, ezzel megtévesztésig hasonlít a termeszbogarakra. A trükk segítségével pedig könnyebben jut élelemhez. Mivel a bogár szájszerve apró, ahogy a testének többi része is a megnövelt bábszerű has ellenére, így inkább élelmet koldul a valódi termeszektől, nem fogyasztja el azok lárváit és tojásait, írja a Sience.

Az álcázás nagymesterei, a rovásbogarak új faját fedezték fel, ami a termeszek megjelenését utánozza.
photo_camera Az álcázás nagymesterei, a rovásbogarak új faját fedezték fel, ami a termeszek megjelenését utánozza. Fotó: Zilberman et al. / Zootaxa

Az álcázás feleslegesnek tűnhet, hiszen a termeszek vakok, viszont meglehetősen jól tájékozódnak tapintás útján. Az A. carrijoi pedig nemcsak testméreteit igazította a másolt állatokéhoz, hanem a termeszek által termelt egyedi kutikuláris kémiai anyagot is kiválasztja, valamint felveszi. Ezzel tökéletesen beépül a termeszkolóniákba.

A dolgozó termeszek a kolónia többi kasztjának emésztett táplálékából élnek, ebből pedig a befurakodó, önmagát álcázó bogaraknak is jut bőven. A tanulmányt szemléző Science úgy fogalmaz, ha egyszer már bejutottak a termeszfészekbe, táplálékuk egy életen át biztosított a valódi termeszek szorgos munkájának köszönhetően.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás