Nincs láthatatlanná tévő köpenyük, az üvegbékaféléket mégis alig lehet észrevenni, amikor alszanak

2022.12.23. · tudomány

Az álcázás nagymesterei, az üvegbékák (Centrolene pipilatum) éjszakai állatok, így nappali alvásukhoz fejlesztették ki a rejtőzködés szinte tökéletes módját. Élénkzöld leveleken pihennek, testük áttetszőségét pedig azzal biztosítják, hogy vörösvérsejtjeiket a májukba szívják. Így a ragadozóknak szinte esélyük sincs megtalálni őket, írja az IFL Science.

December 22-én jelent meg a Science-ben egy tanulmány, amelyben a Duke Egyetem kutatói leírják a Hyalinobatrachium fleischmanni üvegbékafaj speciális viselkedését és az alvás során a testében zajló folyamatokat. Ennek azonban nemcsak az állatvilág vizsgálata szempontjából van szerepe: a tanulmány szerzői szerint a vörösvérsejtek efféle visszatartása és újraelosztása az emberi gyógyászatban és a gyógyszerfejlesztésben is hasznos lehet.

Az üvegbéka képes vörösvérsejtjeit a májába szívni, így az alvás idejére akár 61 százalékkal áttetszőbbé válik a teste, mint egyébként.
photo_camera Az üvegbéka képes vörösvérsejtjeit a májába szívni, így az alvás idejére néha 61 százalékkal áttetszőbbé válik a teste, mint egyébként. Fotó: QUENTIN MARTINEZ/Biosphoto via AFP

Bár arra még nem találtak magyarázatot, hogy a békák szándékosan képesek-e szabályozni az áttetszőségüket a vörösvérsejtjeik visszatartásával, az biztos, hogy az alvás idejére a sejtek közel kilencven százalékát a májukban tárolják. Ezzel testük szinte teljesen áttetszővé válik, majd éjszaka, az aktív óráikban a vöröses sejtek elszínezik a testüket, de ilyenkor a ragadozók sem látnak olyan jól, mint nappal.

A 60 százalékkal áttetszőbb testszín elérése a túlélés záloga ezeknél a békáknál. Ha megértjük hogyan működik ez a különleges képességük anélkül, hogy vérrögök képződnének, az az emberekben kialakuló szív- és érrendszeri betegségek, illetve a véralvadási zavarok kezelésében is hatalmas előrelépést jelenthet. Eddig azonban csak azt sikerült igazolni, hogy a békák inaktív óráikra tényleg átlátszóbbakká válnak, és mindezt a vérsejtek eloszlásának módosításával érik el.

Az áttetszőség az egyik legjobb álcázási módszer a természetben is.
photo_camera Az áttetszőség az egyik legjobb álcázási módszer a természetben is. Fotó: ERNESTO BENAVIDES/AFP

Egyébként nem az üvegbékák az egyetlen átlátszó állatok: egyes halak, más tengeri állatok, lepkék és bogarak is rendelkeznek áttetsző testtel vagy testrészekkel. Az álcázás praktikus formája azonban a legtöbb faj esetén nem változtatható tulajdonság, hanem állandó, ezért is keltette fel a tudósok érdeklődését a békák különleges képessége.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás