Ész Ventura: Ki kapcsolja le a villanyt?

Az alábbi feladatot Birkás György előadása inspirálta, amit a XVI. Országos Ördöglakat Találkozón tartott. Birkás Györgyöt ajánlom bekövetni Facebook-on, mert ott posztolja mateklecke-sorozatát, ami hangzása ellenére rendkívül érdekes olvasmány, csupa matematikai gyöngyszemről ír, és már 3800-nál is több bejegyzése van. Az alábbi problémakör, amit ő lámpaoltogatásnak hív, lényegében számítógépes játékokból származik.

195. feladvány: Lámpaoltogatás

Az alábbi kis négyzet alakú szobák mindegyikében ég a lámpa. A feladat az, hogy minden szobában lekapcsoljuk a villanyt, tehát egyszerre legyen sötét az összes szobában. Ha azonban egy szobában megnyomjuk a villanykapcsolót, akkor nem csak abban a szobában, hanem az összes szomszédjában (élszomszédosan) is átvált a lámpa, azaz égő állapotból lekapcsolt állapotúra, lekapcsolt állapotból pedig égő állapotúra változik. Hogyan lehet lekapcsolni minden lámpát?

photo_camera Illusztráció: Gáspár Merse Előd

Bónusz kérdések haladóknak: Legkevesebb hány kapcsolás kell? Meg lehet-e úgy csinálni, hogy csak lekapcsolunk kapcsolót, de soha sem kapcsolunk fel? Meg lehet-e csinálni akkor, ha valamelyik betűt alkotó szobákban kezdetben le van kapcsolva a villany? És villanyszerelőként hogyan lehetne a lámpák bekötését megvalósítani a legegyszerűbben, például a legkevesebb dróttal?

Nehézségi szint:

A megfejtéseket részletes magyarázattal és a szükséges ábrákkal együtt az eszventura@qubit.hu címre várjuk. A leggyorsabb és legkreatívabb megoldást küldő versenyzőink felkerülnek az Ész Ventura dicsőségfalára – közöttük és minden jó megoldást beküldő versenyző között év végén nyereményeket sorsolunk ki. A versenyről minden tudnivaló megtalálható: itt. Az e-mail subject mezőjében kérjük sorszámmal jelezni, hogy melyik feladvány megoldásáról van szó. Beküldési határidő: november 30. éjfél.

Az Ész Ventura feladványügyi rovat gazdája: Gáspár Merse Előd fizikus, kognitív kutató, társasjáték-fejlesztő és bűvész.