Több ezer, Kínából regisztrált Facebook-profilt töröltek, miután kiderült, politikai zavarkeltés volt a céljuk

2023.12.01. · TECH

A Meta csütörtökön közölte, hogy nemrégiben eltávolított a Facebookról egy több ezer hamis vagy félrevezető fiókból álló, Kínából származó álprofilhálózatot. A felhasználók amerikaiaknak adták ki magukat, és polarizáló tartalmakat terjesztettek amerikai belpolitikai ügyekben és az amerikai-kínai kapcsolatokról, valamint az abortuszról, kultúrháborús kérdésekről és az Ukrajnának nyújtott külföldi segítségről posztoltak.

A vállalat nem tudta a hálózatot semmilyen kínai politikai körhöz kapcsolni, de jelentése szerint a 2024-es amerikai választások előtt egyre több ilyen, Kínából regisztrált álprofilt észlelnek. A Meta adatai szerint Oroszország és Irán mögött már Kína a harmadik legnagyobb forrása a zavarkeltő kamuprofil-hálózatoknak.

A most lekapcsolt hálózat több mint 4700 fiókot tartalmazott, és más, létező felhasználóktól lopott profilképekkel és nevekkel operált. A fiókok megosztották és lájkolták egymás bejegyzéseit, és a Meta azt is megfigyelte, hogy a tartalmaik egy része egyenesen az X-ről, a korábbi Twitterről származott. Egyes esetekben szó szerint másolták le és osztották meg amerikai politikusok posztjait, legyen szó a volt demokrata házelnökről, Nancy Pelosiról, vagy Ron DeSantis floridai kormányzóról, republikánus elnökaspiránsról.

Ebből is látszik, hogy a hálózat nem volt ideológiailag elkötelezett vagy következetes. A Meta által közzétett példák szerint az év elején az egyik kínai székhelyű profil Sylvia Garcia demokrata képviselő szavait osztotta újra, a texasi abortusztörvények bírálatával, míg egy más fiók Ronny Jackson republikánus képviselő tweetjének szövegét illesztette be, teljesen ellentétes üzenettel.

„Nem világos, hogy ez a megközelítés a pártpolitikai feszültségek felerősítésére, a politikusok támogatói körében való közönségépítésre, vagy épp arra irányult-e, hogy az autentikus tartalmakat megosztó hamis fiókok hitelesebbnek tűnjenek” – írja a Facebook, az Instagram és a WhatsApp alkalmazások tulajdonosa, a Meta negyedéves biztonsági jelentésében.

A cég moderálási szabályai tiltják az „összehangolt, nem hiteles viselkedést”, vagyis azt, amikor egymás posztjait megosztó és lájkoló fiókok csoportjai hamis személyazonosságot használnak más felhasználók félrevezetésére. Ezek gyakran nem is álhíreket osztanak, vagyis nehezebb észrevenni őket, viszont céljuk egyértelműen a közvélemény manipulálása, a megosztottság erősítése, illetve az, hogy bizonyos álláspontok népszerűbbnek tűnjenek, mint amilyenek valójában.

A Meta emellett két kisebb hálózatot is felfedezett közösségi oldalain: az egyik szintén Kínában működött, és főként Indiával és Tibettel kapcsolatos posztokat terjesztett, míg a másik hálózat orosz volt, és elsősorban angol nyelven terjesztette az ukrajnai invázióhoz köthető orosz propagandát.