Ész Ventura: Átlátsz a kockákon?

198. feladvány: Kockatorony

Egy kaszinóban teljesen egyforma dobókockákat használnak, amiken a jól ismert pöttyökből álló mintázatok jelölik a számokat, de oldalkiosztás tekintetében nem feltétlenül a szokásos elrendezésben. A szabványos kockáknál a szemközti számok összege mindig hét lenne, ezt most nem tudjuk. Milyen szám lehet a legalsó kocka legalsó oldalán, ami az asztalt érinti? Meg lehet állapítani?

photo_camera Fotó: Gáspár Merse Előd

Bónusz feladványok:

photo_camera Fotó: Gáspár Merse Előd
photo_camera Fotó: Gáspár Merse Előd

Figyelem! Mindegyik feladvány különálló feladvány, tehát a különböző képeken különbözőek lehetnek a kockák. Ahol két kocka is érinti az asztalt, ott mindkettő aljára vonatkozik a kérdés.

Bónusz kérdések haladóknak:

Van-e olyan kockaoldal bármelyik képen, amit el lehetne takarni úgy, hogy akkor is meg lehessen mondani a legalsó számot vagy számokat?

Nehézségi szint:

A megfejtéseket részletes magyarázattal és a szükséges ábrákkal együtt az eszventura@qubit.hu címre várjuk. A leggyorsabb és legkreatívabb megoldást küldő versenyzőink felkerülnek az Ész Ventura dicsőségfalára – közöttük és minden jó megoldást beküldő versenyző között év végén nyereményeket sorsolunk ki. A versenyről minden tudnivaló megtalálható: itt. Az e-mail subject mezőjében kérjük sorszámmal jelezni, hogy melyik feladvány megoldásáról van szó. Beküldési határidő: december 15. éjfél.

Az Ész Ventura feladványügyi rovat gazdája: Gáspár Merse Előd fizikus, kognitív kutató, társasjáték-fejlesztő és bűvész.