III. Károly javaslatára kimonókat készítettek a királyi család elhasznált függönyeiből

2023.12.04. · gazdaság

III. Károly brit király javaslatára kimonókat készítettek azokból a függönyökből, amelyek korábban a királyi család két fontos épületében, a windsori kastélyban és a londoni Buckingham-palotában díszítették az ablakokat. Az elhasznált anyag eddig egy raktárban hevert.

A BBC cikke szerint maga a király közvetített a Windsorban található függönyraktár és saját jótékonysági alapítványa, a King's Foundation között, majd a felek megegyezése szerint az alapítvány egyik gyártási tanfolyamában hasznosították újra az anyagot. Az alapítvány skóciai székhelyén tanuló diákok kaptak 30 különböző mintát, és arra kérték őket, hogy alakítsák át őket egy modern, kiskereskedelmi forgalomba szánt divatkollekcióvá.

Az újrahasznosított függönyök II. Erzsébet uralkodásának több mint negyven évét ölelik fel: az 1950-es évektől az 1990-es évekig használták őket a kastélyban és a palotában.

link Forrás

Jacqueline Farrell, a King's Foundation oktatási igazgatója elmondta, miután a diákok „túljutottak a sokkon, hogy királyi függönyök felvagdosására kérték őket, az igazi kihívás a tervezésben rejlett”. Farrell azt is elárulta, hogy a kézhez kapott függönyök valószínűleg a királyi család privát nappalijából származhattak.

Az oktatási igazgató azt reméli, hogy a kezdeményezés másokat is arra ösztönözhet, hogy régi függönyeiket ruhadarabok vagy más kézműves darabok készítésére használják fel.

Az online árverés vasárnap nyílt meg, és december 8-án 23 óra 59 percig tart. A befolyt összeget az alapítvány a jövőre 10 éves textilprogramjának támogatására fordítja.