Az emberiség ára: enni vagy lenni?

2023.12.08. · tudomány

Idén is versenyre hívta a kutatókat az Élő adás, az ELTE Biológiai Intézet tavaly megújult tudománynépszerűsítő előadás-sorozata. A Lágymányosi Csetepaté témája most a mezőgazdaság, az egészségügy, a természet és több mint nyolcmilliárd ember kapcsolata. Lehetséges-e tízmilliárd embert etetni? Kipusztíthatunk-e egy állatfajt az egészségünk érdekében? Mire használhatjuk a velünk élő mikroorganizmusokat (baktériumokat, gombákat)? Mire lehetnek jók a növények az iparban? Ki mit gondol ezekről a kérdésekről? És meg tudja-e védeni az igazát?

Ezen a Luca-napon nem lesz székreállás és boszorkányvadászat, hanem tények és információk váltják egymást, ahogy a kutatók kifejtik álláspontjukat az emberiség fennmaradásának lehetőségeiről és következményeiről.

Az ELTE Biológiai Intézet és a HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont két-két kutatója száll a ringbe, ahol legalább négy témakört vizsgálnak meg. Egyikük előad, a többiek várhatóan megizzasztják, a társa pedig vagy segít neki, vagy nem. Szakmájukban elismert, vezető kutatók csapnak össze, ezért az estével kapcsolatban semmi sem biztos – illetve csak az, hogy ilyen még egyszer nem lesz. Ezen a délutánon bármi megtörténhet!

Résztvevők:

A zöld (bio) sarokban: Báldi András (ÖK; Lehetséges 10 milliárd ember fenntartható táplálása? És ha nem?) és Rózsa Lajos (ÖK; Felszámolhatjuk-e a maláriát a gene-drive technológia szúnyogok elleni bevetésével?).

A szürke (tech) sarokban Kovács M. Gábor (ELTE; A mikrobiom: lehetőség vagy veszélyforrás?) és Tamás László (ELTE; Használhatunk-e növényeket ipari alapanyagok termelésére?).

Az est műsorvezetője, a korábbi bokszmeccs megingathatatlan bírája, az ELTE Biokémiai Tanszék vezetője, Kovács Mihály.

Időpont: 2023. december 13. 16:30
Helyszín: 1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/C – Déli Tömb Aula

Az esemény honlapja itt található; a Facebookon folyamatosan osztunk meg további tartalmakat, információkat, érdemes követni minket.