A bolygót próbálta megmenteni, ehhez képest minden eddiginél magasabb károsanyag-kibocsátással járt a dubaji klímakonferencia

· 2023.12.12. · tudomány

Keresztül-kasul bejárta a magyar internetet Ürge-Vorsatz Diána klímakutató múlt pénteken közzétett X- (korábban Twitter) bejegyzése arról, hogy fűtőtestet kellett kérnie dubaji hotelszobájába, mivel két mérnök és a karbantartó együtt sem tudta kitalálni, hogyan lehetne letekerni a jéghidegre állított légkondicionálót a szobájában.

Önmagában is bosszantó lenne a tény, hogy ekkora energiapazarlással lehet csak elérni a megfelelő hőmérsékletet egy épületben, itt azonban ráadásul a november 30. és december 12. között megrendezett, egyébként is botrányokkal és több ezer fosszilisenergia-lobbistával terhelt COP28 klímakonferencia egyik résztvevőjének hotelszobájáról van szó, miközben a világ minden tájáról érkező meghívottak az ENSZ égisze alatt próbálnak megegyezni arról, hogy a jövőben hogyan csökkentsék a globális felmelegedést okozó üvegházhatású gázok kibocsátását.

link Forrás

Jogos az elvárás, hogy a Dubajban összegyűlt klímaszakértők, aktivisták, vezetők, diplomaták és a klímakonferencia szervezőcsapata a világ többi részének példát mutatva és az esemény hitelességét alátámasztva nem csupán szépen csengő nyilatkozatokkal, hanem a lehető legkisebb karbonlábnyommal igyekezzenek demonstrálni elkötelezettségüket a globális felmelegedést kiváltó emberi tevékenység korlátozása iránt.

De mennyire lehet környezetbarát egy klímakonferencia? Kompenzálják-e a rendezvénnyel járó károsanyag-kibocsátást, és ha igen, hogyan teszik? Bill Gates 2015-ös akciójához hasonlóan most is magángéppel repülnek-e a klímakonferenciára, és használ-e a bolygónak, ha egyébként rekordszámban, több mint 84 ezren utaznak Dubajba a szén-dioxid-csökkentés lehetőségeiről diskurálni? És van-e bármi értelme annak, ha kompenzációként főleg növényi alapú étrendet kínálnak a COP28 vendégeinek, faültetési projektekbe kezdenek Afrikában, vagy arra buzdítják a résztvevőket, hogy a dubaji repülőtérről metróval menjenek a konferencia helyszínére?

A cikk innentől csak a Qubit+ előfizetőinek elérhető. Csatlakozz, és olvass tovább!

Ha már van előfizetésed, lépj be vele. Ha még nincs, válassz csomagjaink közül!