Gigantikus hindu templomot épített India az Egyesült Arab Emírségekben

02.15. · gazdaság

Narendra Modi, India miniszterelnöke 2018-as közel-keleti látogatásakor jelentette be, hogy az Egyesült Arab Emírségekben hindu templomot fognak építeni, és mostanra el is készült az Abu-Dzabiba tervezett épület, amit egy, az Emírségek által 2015-ben felajánlott 11 hektáros telken építettek fel.

Narendra Modi, India miniszterelnöke (jobbra) felavatja a BAPS Hindu Mandir templomot Abu-Dzabiban.
photo_camera Narendra Modi, India miniszterelnöke (jobbra) felavatja a BAPS Hindu Mandir templomot Abu-Dzabiban. Fotó: RYAN LIM/AFP

Mostani kétnapos látogatása során Modi felavatta az átadott templomot, amit a hindu BAPS Swaminarayan Sanstha felekezet működtet majd, írja a BBC. A „hit, a szolgálat és a globális harmónia hindu értékeinek előmozdításáért" dolgozó felekezet 200 éves múltra tekint vissza, eredeti székhelyük pedig a miniszterelnök szülőföldjén Gudzsarátban található.

A lap által idézett Pew kutatóintézet jelentése szerint az Egyesült Arab Emírségekben 660 ezer hindu vallású ember él, és vannak is hindu templomok az országban, viszont a frissen felavatott templom az első, amit hagyományos technikával, kőből építettek.

A Közép-Kelet legnagyobb hagyományos technikával épített hindu temploma Abu-Dzabiban.
photo_camera A Közép-Kelet legnagyobb hagyományos technikával épített hindu temploma Abu-Dzabiban Fotó: RYAN LIM/AFP

A 32,9 méter magas, 79,8 méter hosszú és 54,8 méter széles templom rózsaszín homokkő és fehér márvány alkotóelemeit Indiában faragták ki, majd Dubajban szerelték össze. Értéke hozzávetőlegesen 7 milliárd rúpia, vagyis több mint 30 milliárd magyar forint.