Szenzációs, ritka kódexek kerültek elő az azték főváros, Tenocstitlan felemelkedéséről és bukásáról

Több száz éves kódexeket vásárolt fel a mexikói kormány egy családi kollekcióból, amik az Azték Birodalom fővárosának, Tenocstitlannak a felemelkedéséről és hanyatlásáról tanúskodnak – írta meg pénteken a spanyol El País napilap.

A március 20-án a mexikóvárosi Nemzeti Antropológiai Múzeumban bemutatott kódexekért az állam évekig tartó tárgyalások után 9,5 millió pesót (közel 208 millió forintot) fizetett tulajdonosainak.

Az egyik kódex a tetepilcói templom leltárát ismerteti
photo_camera Az egyik kódex a tetepilcói templom leltárát ismerteti Fotó: SC, INAH, BNAH

A gazdagon illusztrált, 16-17. századi kódexekre María Castañeda de la Paz spanyol történész talált rá 2009-ben, Mexikóváros jól menő negyedében, Coyoacánban. „Nem találkozik minden nap az ember ilyen dokumentumokkal. Meglepett és izgatott voltam, mivel a Tenocstitlan történetét feldolgozó dokumentumok nagyon ritkák” – mondta Castañeda de la Paz.

A Live Science összefoglalója szerint az egyik kódex bemutatja az egykor a mai Mexikóváros helyén álló Tenocstitlan 1300 körüli alapítását és azt, hogy kik vezették a várost a spanyol hódítást megelőzően. Emellett beszámol arról, hogyan csatolták birodalmukhoz az aztékok Tetepilco városát 1440 körül, és részletezi a spanyolok 1519-es érkezését és uralkodásuk történetét egészen 1611-ig.

A kódexek a 16-17. századból valók
photo_camera A kódexek a 16-17. századból valók Fotó: SC, INAH, BNAH

Az újonnan bemutatott kódexeket a következő időszakban további vizsgálatoknak és megőrzésüket garantáló eljárásoknak vetik alá, mielőtt azok elnyerik méltó helyüket a mexikói Nemzeti Antropológiai és Történeti Könyvtár (BNAH) kódexkollekciójában. A kódexeknek köszönhetően „felülvizsgáljuk történelmünk időrendi lefolyásáról meglévő ismereteinket, ami elég meglepő” – mondta Castañeda de la Paz.

photo_camera Az Azték Birodalom fővárosának, Tenocstitlannak a művészi rekonstrukciója Forrás: Thomas Kole

Az Azték Birodalom három városállam szövetségeként jött létre 1428-ban Mexikó déli részén, majd központja és vezető ereje fokozatosan Tenocstitlan lett. 1521-ben aztán a spanyol konkvisztádorok és helyi őslakos szövetségeseik Hernán Cortés vezetésével legyőzték a birodalom seregeit, miután az európaiak által behurcolt fekete himlő elpusztította a tenocstitlani régió lakosságának felét. A spanyol birodalom ezután 1821-ig uralta Mexikót, mielőtt az független állammá vált.