Az Emberi Jogok Európai Bírósága kimondta, hogy sértik a polgárok jogait a klímavédelmi mulasztások

04.09. · POLITIKA

Svájcot az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) marasztalta el, miután idős svájci nők vádolták meg az országot klímavédelmi mulasztásokkal. A pert elindító nőkről KlimaSeniorinnen-nek elnevezett eljárásban a felperesek azt állították, hogy Bern nem tesz eleget és nem elég gyorsan a klímaváltozás megfékezéséért és a természeti károk mérséklése érdekében.

Idősödő svájci nők teremtettek európai szintű precedenst az állam ellen indított eljárással.
photo_camera Idősödő svájci nők teremtettek európai szintű precedenst az állam ellen indított eljárással. Fotó: KlimaSeniorinnen Schweiz

A Politico beszámolt róla, hogy a vádirat szerint Bern nem csökkentette elég gyorsan a felmelegedést okozó kibocsátást, vagyis nem tett eleget az egyre súlyosabb hőhullámok ellen. Ezek az éghajlati jelenségek ráadásul súlyosan károsítják az idős emberek egészségét.

A strasbourgi székhelyű EJEB ítélete mind a 27 Európai Uniós tagállamra érvényes, jelentősége abban áll, hogy a jövőben klímaügyekben is indulhat eljárás az országok ellen az állampolgárok kezdeményezésére.

Az idős nők által indított per mellett még két hasonló, az országok felelősségét firtató eljárásban döntött az EJEB. Ezeket portugál, valamint francia állampolgárok indították a kormányok ellen, viszont a bíróság a kereseteiket elutasította.