Az ENSZ döntése erősíti a gyerekek jogait a klímaperekben

2023.08.28. · tudomány

Módosítják az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) Gyermekjogi Egyezményét, ami összefoglalja és egyértelműsíti a gyerekek jogait, amiket minden tagállamnak biztosítania kell az ott élő gyerekek számára. A frissítés kimondottan az utóbbi években megszaporodott és a gyerekek által indítványozott klímaperek apropóján született meg, az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága pedig eszközöket szeretne biztosítani számukra, hogy jogi úton érvényesíthessék az érdekeiket.

A bizottság a környezet rombolását és az éghajlatválságot a „gyermekek elleni strukturális erőszak egyik formájának" nevezte és azt szorgalmazza, hogy a fiatalok is hozzáférhessenek minden olyan jogi eszközhöz, amivel tehetnek azért, hogy minél jobban megvédjék a Földet, írja a Reuters.

Fiatal klímaaktivista a COP15 Biodiverzitás Konferencián 2022-ben Montrealban.
photo_camera Fiatal klímaaktivista a COP15 Biodiverzitás Konferencián 2022-ben Montrealban. Fotó: ANDREJ IVANOV/AFP

A módosításról több mint 100 országból 16 ezer gyerekkel egyeztettek, hogy olyan megállapodás szülessen, ami valóban támogatja a törekvéseiket és a jogérvényesítést. A fiatalok arra számítanak, hogy ennek segítségével még több gyerek lesz tudatában a jogainak, és él is majd azokkal.

Sokak szerint a kiadott iránymutatás nagy előrelépés, míg mások, köztük Greta Thunberg svéd éghajlatvédelmi aktivista erőteljesebb fellépést sürget. A portugáliai klímaper jogi képviselői ugyanakkor úgy vélik, már ez az elmozdulás is segíthet nekik abban, hogy nyerjenek az Emberi Jogok Európai Bíróságán zajló pert megnyerjék.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás