A Grimm fivérek elveszett könyveire bukkantak egy lengyel könyvtárban

A poznańi Adam Mickiewicz Egyetem irodalomtudósa és az egyetemi könyvtár egy munkatársa fél évnyi kutatómunka során összesen 27, eddig elveszettnek hitt műre bukkant a Grimm fivérek magánkönyvtárából. A népmeséket, legendákat és novellákat gyűjtő testvérpár könyvgyűjteményének egy részét a második világháború után elveszettnek nyilvánították.

A lengyel egyetemi könyvtár katalógusában már 2002-ben is megtaláltak hat kötetet, amely a Grimm-gyűjteményből származik (15. századi ősnyomtatványok mellett egy 16. századi kiadást), de Eliza Pieciul-Karmińska és Renata Wilgosiewicz-Skutecka 2023 februárjában nekiállt felkutatni, hogy rejteget-e még hasonló, elveszettként nyilvántartott példányokat az egyetem.

Végül összesen 27 ilyen művel gazdagodott a leletanyag, ráadásul a köteteket sok esetben Jacob és Wilhelm Grimm jegyzeteit is tartalmazzák – a 19. század első felében tevékenykedő berlini testvérpár ugyanis gyakran jegyzetelt az könyvek címlapjára.

A frissen megtalált kötetek között szerepel például A kalandos Simplicissimus című, 1669-ban megjelent német pikareszk regény első kiadása is.

photo_camera Fotó: Adam Mickiewicz Egyetem

A fivérek könyvgyűjteményére Németországban külön kutatási ágazat épült, és a kollekció a berlini Humboldt Egyetemen található Grimm Központban olyan formában van kiállítva, amely valószínűleg hasonlít arra, ahogy Jacob és Wilhelm életében tárolta a több ezer kötetet.

A berlini Grimm Központ olvasóterme
photo_camera A berlini Grimm Központ olvasóterme Fotó: AXEL SCHMIDT/ddp images via AFP