Kína rendszeres űrturista járatokat indít 2028-ig

A CAS Space kínai űrvállalat bejelentette, hogy „űrturisztikai járműve” 2027-ben repül először, és 2028-ban utazik a világűr határára – közölte a kínai állami média jelentése alapján a Reuters.

A bejelentés alig néhány nappal azután érkezett, hogy a Jeff Bezos által alapított Blue Origin közölte, hogy New Shepard nevű rakétája, amely teherszállítmányt és embereket is szállít rövid utakra az űrbe, közel két éves üzemszünet után vasárnap újraindul.

A CAS Space azt közölte, hogy járművében négy panoráma ablakkal rendelkező turista kabin lesz majd, amely alkalmanként hét utast képes szállítani. A vállalat azt tervezi, hogy 100 óránként indít utazást egy újonnan épített űrkutatási témaparkból, és tíz jármű áll majd rendelkezésre, hogy menetrendben szállítsa a turistákat az űr szélére. A jegyek személyenként 2-3 millió jüanba (közel 416 ezer dollár) kerülnek majd utazásonként.

A kantoni székhelyű CAS Space-t 2018-ban alapították, és második legnagyobb részvényese a Kínai Tudományos Akadémia. Kína űrkutatási programja a közelmúltban elkezdte ledolgozni lemaradását az Egyesült Államokkal szemben, és miután a hónap elején elindította a Csang'e-6-ot, Kína lehet az első ország, amely képes mintákat küldeni a Hold túlsó oldaláról.