Egy ősi kacsacsőrű emlősre emlékeztető lény fosszíliái kerültek elő egy ausztrál múzeum fiókjából

05.27. · tudomány

Kloákás emlősök maradványait azonosították Ausztráliában, ahol két évvel ezelőtt kezdték tanulmányozni a fiókban lapuló, mintegy 100 millió éves állati maradványokat, írja a BBC. A leleteket 25 éve találták meg a kontinensen, akkor kerültek az intézménybe, de több mint két évtizedig senki nem foglalkozott velük.

A fosszíliák elemzése alapján a kutatók úgy vélik, hogy Ausztrália az őskorban a tojásrakó emlősök hazája lehetett, mielőtt megjelentek a kontinensen az erszényes emlősök elődei.

Illusztráció Ausztrália ősi kloákás emlőseiről
photo_camera Illusztráció Ausztrália ősi kloákás emlőseiről Illusztráció: Peter Shouten

Ma már csupán két faj, a hangyászsün, valamint a kacsacsőrű emlős szaporodik tojásokkal, de az azonosított maradványok arra utalnak, hogy korábban több ilyen faj is élet Ausztráliában. A fiókból előkerült leletek egy része a Steropodon galmani nevű állathoz tartozott, ami egy, a kacsacsőrű emlős elődjének tekinthető állat lehetett.

Hétfőn az Alcheringa: An Australasian Journal of Palaeontology című folyóiratban jelent meg a kutatás, ami a többi maradvány alapján azonosított fajokat írja le. Ezek között van olyan, amelyiknek testfelépítése a kacsacsőrű emlősére emlékeztet, ugyanakkor a hosszúkás orra és az állkapcsa inkább egy hangyászsünt idéz.

A most azonosított 3 fajjal immár a duplájára, 6-ra emelkedik az ismert kloákás emlősök száma. Ezek pedig főképp Ausztráliában éltek, Új-Dél-Wales északnyugati részén Lightning Ridge közelében, ahol a leleteket is megtalálták 25 évvel ezelőtt.