Megdöbbentő fotón tekinthetünk be a mélytengeri horgászhal gyilkos állkapcsai közé

A púpos horgászhal (Melanocetus johnsonii) nem túl barátságos külsejű, és még félelmetesebbnek tűnik, amikor feltárulnak szervezetének sturktúrái. A mélytengeri halat Solvin Zankl fotózta, és a kép egy igazi szörnyeteget ábrázol – írja a NewScientist.

A képen a hal egy sajátos tisztítási és festési folyamat után látható, amelynek snyomán feltárulnak belső struktúrái. A tudósok emésztőenzim segítségével távolították el a lágyszöveteket, így felfedték a csontokat és a kollagént, amelyeket aztán megfestettek. A kék a porcokat, míg a piros a csontokat mutatja. Néhol nem minden szövet válik átlátszóvá a kémiai folyamatok során: a sötét massza például a hal gyomra.

photo_camera Melanocetus johnsonii Fotó: Solvin Zankl/Nature Picture Library

Ez a technika ritka bepillantást enged a hal belsejébe, a kopoltyúktól a kétféle, lenyűgözően félelmetes állkapocsig - és ez csak egy az alkalmazkodási módok közül, amelyek a mélytengeri fajoknál fejlődtek ki, kommentálja a fotóját Zankl. De nem kell túlzottan aggódni: a nőstények, mint az itt látható példány, körülbelül 153 milliméter hosszúra nőnek meg, míg a hímek mindössze 28 milliméteresek.

A halak a trópusi óceánokban mintegy 900 méteres mélységben élnek. Ezt a példányt a Benguela Upwelling Systemből, az Atlanti-óceán déli részén, Dél-Afrika és Namíbia partjainál található, termékeny mély vizekből gyűjtötték egy, a régió élővilágát dokumentáló kutatási expedíció során.