Németország radikálisan csökkenti a műkereskedelem áfáját

A német kormány 7 százalékra csökkenti a műtárgyértékesítésre kivetett áfa kulcsot, ezzel eleget tesz a kereskedők régi követelésének, akik szerint a jelenlegi 19 százalékos kulcs miatt hátrányt szenvednek más, konkurens piacok szereplőihez képest – írja hírében az Art Newspaper.

A kabinet egy adótörvény-módosítási csomag részeként jóváhagyta a 2025 januárjától hatályos csökkentést. „A csökkentett adókulcs, különösen a nehéz időkben, fontos jelzés a műtárgypiac és a galériák felé a kulturához való hozzájárulásukra vonatkozóan” – kommentált Claudia Roth kulturális miniszter a döntést követően.

Kiállítás enteriőr a kölni kortárs művészeti vásár, az Art Cologne egyik pavilonjában, 2023-ban
photo_camera Kiállítás enteriőr a kölni kortárs művészeti vásár, az Art Cologne egyik pavilonjában, 2023-ban Fotó: Koelnmesse GmbH, Thomas Klerx

Németországban 2014-ig 7 százalékos kedvezményes áfakulcs vonatkozott a műtárgyértékesítésre, de a kormány ezt kénytelen volt megszüntetni, és a 19 százalékos általános áfakulcsot kivetni a műkereskedőkre, mivel ez a terület nem szerepelt a kedvezményes adómértékre jogosult áruk és szolgáltatások listáján az EU-s irányelvekben. Csak maguk a művészek alkalmazhattak 7 százalékos adómértéket a közvetlen értékesítésre.

Egy 2022-ben elfogadott új irányelv lehetővé tette a kedvezményes kulcsok alkalmazását – a termék teljes árának 5%-ánál nem alacsonyabb mértékben – meghatározott áruk és szolgáltatások esetében, amelyek „közérdekű célokat szolgálnak”, köztük a „műalkotások, gyűjteménydarabok és régiségek értékesítése”. Az országoknak 2024 végéig kell összehangolniuk nemzeti jogszabályaikat az új irányelvvel.

A német műkereskedők szövetsége, a Bundesverband Deutscher Galerien und Kunsthändler (BVDG) már tíz éve szorgalmazza a kedvezményes adómérték visszaállítását. A szövetség szerint a 19 százalékos adómérték bevezetése a művészeti piac stagnálását, a galériák bezárását eredményezte.

A német műtárgypiac 2023-ban, európai összevetésben, a maga 372 millió dolláros forgalmával a harmadik helyen állt a brit (1,8 milliárd) és a francia (875 millió) műkereskedelmi piac mögött.