Hallottál már macskát hápogni egy fa tetején?

07.03. · tudomány

Bangladesben madarakat tanulmányozott még 2020-ban egy maréknyi kutató, amikor egy első hallásra meghökkentő viselkedésű macskával találkoztak. Az IFL Science elevenítette fel azt a tanulmányt, amiben dokumentálták, hogy az általában vízközelben vadászó halászmacska (Prionailurus viverrinus) a fák lombkoronájában is áldozatokat les.

link Forrás

A halászmacskák veszélyeztetett fajnak számítanak, Indiában és környékén élnek, a kisebb testű macskafélék között pedig a legnagyobbnak számítanak. Különlegességük, hogy hápogáshoz hasonló hangokat adnak ki a vízben gázolva.

De nemcsak a vízben, hanem a fák lombkoronájában is keresik a zsákmányukat, derült ki egy pár éve végzett helyszíni megfigyelés során. Bangladesben madárkolóniákat tanulmányozó kutatók készítettek felvételeket, amiken látszik, hogy a halászmacskák kiragadják a fiókákat a fészkekből, és így színesítik a táplálkozásukat.

Halászmacska az indiai Bengáli-öbölben
photo_camera Halászmacska az indiai Bengáli-öbölben Fotó: CORDIER SYLVAIN / HEMIS.FR/Hemis via AFP

Az akár 8 méter magas fákon való megjelenésben szerepet játszhat az, hogy a halászmacskák élettere folyamatosan csökken. Ugyan az állatnak a természetben nem igazán akad vetélytársa, az emberi tevékenység alaposan megritkította az állományt. Kevesebb az élelmük, a vizes élőhelyeiket pedig sokszor áradások veszélyeztetik.