Brutális meleg jöhet az Egyesült Államok nyugati partján egy hőkupola miatt

Akár 54 Celsius-fokos rekordhőmérsékletet is tapasztalhatnak az Államok nyugati partján élők. Öt állam területén jön az extrém meleg, mivel egy hőkupola lebeg a terület felett – írja cikkében a LiveScience.

Becslések szerint 36 millió ember – az Egyesült Államok lakosságának nagyjából 10 százaléka – lesz érintett a csúcshőmérsékletű területeken, Kaliforniában, Arizonában, Oregonban, Washingtonban és Nevadában, jelentette vasárnap a Reuters.

A perzselő hőmérsékletet egy hőkupola okozza. Ilyesmi akkor jön létre, amikor a meleg levegő a légkörben a magasnyomású, stagnáló légréteg alatt reked – hasonlóan a vízgőzhöz, amelyet egy edény fedele zár be. A hőkupolák blokkolják az átvonuló időjárás hatásait és szélsőséges hőséget okoznak.

A Death Valley Nemzeti Park Kalifornia és Nevada határán
photo_camera A Death Valley Nemzeti Park Kalifornia és Nevada határán, ahol akár 54 Celsius-fokig is emelkedik most a hőmérséklet Forrás: Wikipedia

Az Egyesült Államokbeli Országos Meteorológiai Szolgálat (NWS) hétfői közleményében arra figyelmeztet, hogy folyamatosan hőmérséklet-rekordok dőlnek meg a napokban. Eszerint átlagosan 35 és 46 Celsius-fok közötti hőmérséklet jöhet, amely először Kaliforniát és Oregont fogja érinteni, majd a hét folyamán Washington államot, a Nagy-medencét és Arizonát. A kaliforniai Reddingben a hőmérséklet 11 fokkal van az átlag felett, szombaton a városban minden idők legmagasabb hőmérsékletét, 48 Celsius-fokot mértek – mondta Bryan Jackson, az NWS meteorológusa a Reutersnek.

A Death Valley Nemzeti Parkban péntekig akár 54 Celsius-fokig is emelkedhet a hőmérséklet. A Kalifornia és Nevada határán fekvő parkban már a hétvégén is hatalmas hőség uralkodott: a hőmérséklet elérte az 53 fokot, ez 17 éve nem tapasztalt hőség.

„Arra számítunk, hogy a hőség a jövő hét elején kelet felé mozdul és a hét végéig fennmarad, tehát nagyon kiterjedt és szélsőséges hőhullám zajlik" - mondta Jackson a hírügynökségnek.