Több mint 50 éve nem járt ember olyan messze a Földtől, mint ahová a SpaceX civil űrhajósai készülnek

· 08.28. · tudomány

A keddi héliumszivárgás után a szerdára halasztott indítás is elmaradt a rossz időjárási körülmények miatt, így legkorábban augusztus 30-án pénteken indulhat útjára a Polaris Dawn űrmisszió, ami több szempontból is egyedülálló vállalkozás. A küldetés teljesen magánfinanszírozású, tehát a NASA-nak (és így az amerikai adófizetőknek) gyakorlatilag semmi köze hozzá; a SpaceX Dragon fedélzetén négy civil, vagyis nem a kormány által kiképzett űrhajós kapott helyet, a résztvevők pedig nemcsak az első magánűrsétára készülnek, hanem arra is, hogy rajtuk teszteljék az űrsugárzás hatását az emberi egészségre. Ráadásul mindezt a Földtől olyan távolságban, ahol az Apollo program vége óta, tehát 52 éve nem járt ember.

Kedden még így várta az indulást a Polaris Dawn csapata a Kennedy Űrközpont 39A indítóállásáról
photo_camera Kedden még így várta az indulást a Polaris Dawn csapata a Kennedy Űrközpont 39A indítóállásáról Fotó: CHANDAN KHANNA/AFP

Bár a missziót a SpaceX vezényli le, ez most nem Elon Muskról szól, hanem egy másik milliárdosról: a Polaris-programot, amelynek ez lesz az első küldetése a tervezett három közül, az a Jared Isaacman pénzeli, aki egyben a Polaris Dawn parancsnoka is lesz. Űrrajongóknak ismerős lehet a név, hiszen Isaacman első és eddigi egyetlen űrutazását szintén maga fizette, ráadásul a 2021-es, ugyancsak négy magánűrhajóst szállító Inspiration4 missziót is parancsnokként vitte végig.

Isaacman kevésbé sztároltatja magát, mint mondjuk az emlékezetesen fallikus New Shepard fedélzetét űrcowboyként elhagyó Jeff Bezos, cserébe minden húzását valamilyen jótékonysági akció kíséri – az Inspiration4 küldetéssel például 250 millió dollárt gyűjtött össze egy főként rákkutatással és -kezeléssel foglalkozó memphisi gyermekkórház, a St. Jude Children's Research Hospital javára. És hogy miből van neki ennyi pénze? Elsősorban a Shift4 nevű, pénzügyi tranzakciók feldolgozásával foglalkozó cégéből, amit 1999-ben, 16 évesen alapított, miután idp előtt leérettségizett. A csodagyerek azért később sem bízta a dolgokat a véletlenre: 29 évesen létrehozta a Draken International nevű cégét, amely az amerikai légierőnek képez ki pilótákat, és a világ egyik legnagyobb magánkézben lévő vadászgépflottájával rendelkezik.

Jared Isaacman egy Falcon 9 rakéta előtt 2021 februárjában, az Inspiration4 küldetés előtt
photo_camera Jared Isaacman egy Falcon 9 rakéta előtt 2021 februárjában, az Inspiration4 küldetés előtt Fotó: PATRICK T. FALLON/AFP

De hogy jutottunk el odáig, hogy egy unatkozó milliárdos csak úgy befizetheti magát egy szó szerinti Föld körüli utazásra, a Van Allen sugárzási öv érintésével?

A cikk innentől csak a Qubit+ előfizetőinek elérhető. Csatlakozz, és olvass tovább!

Ha már van előfizetésed, lépj be vele. Ha még nincs, válassz csomagjaink közül!