Kicsit kevésbé rémisztő a Boston Dynamics új, fejetlen robotkutyája, mint az előző verzió volt

2017.11.14. · TECH

25 másodperces videóban mutatta be SpotMini robotjának legújabb verzióját hétfőn a Boston Dynamics.

A robotkutya 2016 júniusában bemutatott első prototípusa leginkább steampunk dinoszauruszra emlékeztetett markolóhoz hasonlatos szájával és daruszerűen működő, hosszú nyakával. Néhány földre szórt banánhéj segítségével azt is bemutatták, hogyan tud elesni, majd lábra állni.

link Forrás

A robotállat korábbi verziója a Verge szerint nem volt elég jó a ház körüli munkákban, bár képes volt rá, hogy a mosogatóból egy üvegpoharat a mosogatógépbe helyezzen.

A friss promóvideó alapján az új SpotMini teste ugyanúgy lapos, csótányszerű, a mozgása azonban sokkal valósághűbb és játékosabb, mint elődjéé, e tekintetben a Boston Dynamics nagyot lépett előre a fejlesztéssel. A gyerekbarát sárga színben pompázó új SpotMini futás közben leginkább egy fejetlen kutyára emlékeztet, mégis kevésbé groteszk külsejű, mint a tavaly nyári verzió.

link Forrás

A japán telekom- és techóriás SoftBank tulajdonába tartozó Boston Dynamics nem árulta el, hogy a termék fejlesztése milyen stádiumban van, és hogy vajon a film végén látható „coming soon” felirat azt jelenti-e, hogy a termék hamarosan a boltokba kerül, vagy azt, hogy nemsokára jön a részletesebb bemutató.

A SpotMini 84 centiméter magas, súlya 30 kilogramm, 14 kilogrammal terhelhető. Nagyobb testvérével, a kevésbé kellemes külsejű Spottal 2015-ben katonai célból kísérleteztek a virginiai Quanticóban. A cél az volt, hogy a robotkutya képes legyen rá, hogy a katonák előtt haladva épületeket, sötét sarkokat derítsen fel. Miután kameraszemeivel végigpásztázza a felderítendő területet, lekuporodva félrehúzódik az útból, hogy a katonák benyomulhassanak. Spot akár 500 méteres távolságból is vezérelhető, és a teszt során felmérték azt is, hogyan birkózik meg a különféle terepviszonyokkal.

2015. decemberben leállították Spot tesztelését, mert nem volt elég okos és nagy teherbírású, de 2017. áprilisban újrakezdték a kísérleteket, mert az amerikai hadsereg nem mondott le arról a célról, hogy robotállatok bevetésével érje el, hogy akciói minél kevesebb emberáldozattal járjanak. A most megvillantott SpotMini ilyen célokra nem felel meg, a Boston Dynamics elsősorban házirobotnak szánja.

link Forrás

Spot egyik katonai célra fejlesztett elődje az inkább robotöszvérnek tekinthető négylábú robot, az LS3 volt (Legged Squad Support System, más néven AlphaDog), amelyet a BigDog továbbfejlesztésével hozott létre a Boston Dynamics. A 2010 óta fejlesztett, BigDognál erősebb és okosabb LS3-at 2012 februárjában tesztelték sikeresen; fő rendeltetése a szállítás volt. Szenzorai segítségével változatos időjárási és terepviszonyok között is követte a katonákat, és négylábú akkumulátorként is szolgált a katonák hordozható eszközeinek feltöltéséhez. A robotöszvér a teszt után újabb másfél éves fejlesztési időszakon ment át, hogy fokozzák teherbírását: egyetlen feltöltéssel kb. 181 kiló terhet kell 24 óra alatt 20 mérföld távolságba cipelnie. Az LS3-at élesben végül nem vetették be, és 2015 decemberében a katonai tesztelésével is felhagytak, mert hidraulikus lábai túl zajosan működtek, és a javítása is nehézséget okozott a terepen.

link Forrás

Néhány további epizód a BostonDynamics robotkutya-fejlesztésének történetéből:

Spot robotkutya igazi terrierrel találkozik 2016. márciusban.

link Forrás

A robotok tökéletesítéséhez sokszor súlyos gépabúzuson át vezet az út.

link Forrás

A robotnégylábúak elképesztő fizikai teljesítményre képesek. BigDog például egy betonelemet emel föl nagy nehezen, majd dob el meglepően messzire ezen a 2013. februári felvételen.

link Forrás