50 milliárd eurós végkielégítést fizetnek a britek az EU-nak a Brexit miatt

Amikor a tervek szerint másfél év múlva kilép az Európai Unióból, az Egyesült Királyság kész 50 milliárd eurós (15,5 billió forint) végkielégítést fizetni Brüsszelnek, értesült szerda reggel a BBC.

Szeptemberben Theresa May brit miniszterelnök még kevesebb mint fele ennyit, 20 milliárd eurós összeget emlegetett, az Európai Unió azonban azt követelte, hogy a britek fizessenek az ajánlatnál jelentősen többet a Brexit különböző költségeinek fedezésére. A brit kormány a jelek szerint most készen áll erre, ugyanakkor elhessegette azokat az értesüléseket, amelyek szerint az ország akár 55 milliárd eurót is fizethet Brüsszelnek az Európai Unióból való távozása miatt.

photo_camera Angela Merkel német kancellár és Theresa May brit miniszterelnök 2017. november 24-én Brüsszelben Fotó: Bundesregierung/Jesco Denzel/dpa Picture-Alliance/AFP

Addig nincs további tárgyalás, amíg nincs megegyezés a végkielégítésről

Az Egyesült Királyság a legszívesebben már a Brexit utáni helyzetet tisztázó kereskedelmi tárgyalásokat folytatná az unióval, Brüsszel azonban erre csak az után hajlandó, hogy az általa három legfontosabbnak tartott kérdésben egyezségre jut a brit kormánnyal. Ez a három téma a szóban forgó végkielégítés összege mellett az EU-állampolgárok jogait és az ír határ kérdését foglalja magában. A britek ugyanakkor vállalták, hogy az unió mostani, 2020-ig tartó költségvetési periódusában egyetlen más országot sem rövidítenek meg, vagyis elvben még egy évvel a 2019-re tervezett kilépés után is teljesítik korábban vállalt fizetési kötelezettségeiket.

Az angol sajtóban divorce billnek, válási pénznek nevezett összeg olyan költségek fedezésére szolgál, mint például az EU-alkalmazottak nyugdíja, vagy az olyan építkezési projektek finanszírozása, amelyekre a britek korábban rábólintottak ugyan, de csak az ország unióból való kilépése után kezdődnek majd meg.

A brit választók 2016 júniusában, 72,2 százalékos részvételi arány mellett 51,9 százalékban szavaztak arra, hogy az ország végleg elhagyja az Európai Uniót, aminek egyik alappilléréhez, az Európai Közösséghez még 1973-ban csatlakozott. Nagy-Britannia a tervek szerint 2019. március 29-én hagyja el végleg az EU-t.