50 milliárd eurós végkielégítést fizetnek a britek az EU-nak a Brexit miatt

2017.11.29. · gazdaság

Amikor a tervek szerint másfél év múlva kilép az Európai Unióból, az Egyesült Királyság kész 50 milliárd eurós (15,5 billió forint) végkielégítést fizetni Brüsszelnek, értesült szerda reggel a BBC.

Szeptemberben Theresa May brit miniszterelnök még kevesebb mint fele ennyit, 20 milliárd eurós összeget emlegetett, az Európai Unió azonban azt követelte, hogy a britek fizessenek az ajánlatnál jelentősen többet a Brexit különböző költségeinek fedezésére. A brit kormány a jelek szerint most készen áll erre, ugyanakkor elhessegette azokat az értesüléseket, amelyek szerint az ország akár 55 milliárd eurót is fizethet Brüsszelnek az Európai Unióból való távozása miatt.

Angela Merkel német kancellár és Theresa May brit miniszterelnök 2017. november 24-én Brüsszelben
photo_camera Angela Merkel német kancellár és Theresa May brit miniszterelnök 2017. november 24-én Brüsszelben Fotó: Bundesregierung/Jesco Denzel/dpa Picture-Alliance/AFP

Addig nincs további tárgyalás, amíg nincs megegyezés a végkielégítésről

Az Egyesült Királyság a legszívesebben már a Brexit utáni helyzetet tisztázó kereskedelmi tárgyalásokat folytatná az unióval, Brüsszel azonban erre csak az után hajlandó, hogy az általa három legfontosabbnak tartott kérdésben egyezségre jut a brit kormánnyal. Ez a három téma a szóban forgó végkielégítés összege mellett az EU-állampolgárok jogait és az ír határ kérdését foglalja magában. A britek ugyanakkor vállalták, hogy az unió mostani, 2020-ig tartó költségvetési periódusában egyetlen más országot sem rövidítenek meg, vagyis elvben még egy évvel a 2019-re tervezett kilépés után is teljesítik korábban vállalt fizetési kötelezettségeiket.

Az angol sajtóban divorce billnek, válási pénznek nevezett összeg olyan költségek fedezésére szolgál, mint például az EU-alkalmazottak nyugdíja, vagy az olyan építkezési projektek finanszírozása, amelyekre a britek korábban rábólintottak ugyan, de csak az ország unióból való kilépése után kezdődnek majd meg.

A brit választók 2016 júniusában, 72,2 százalékos részvételi arány mellett 51,9 százalékban szavaztak arra, hogy az ország végleg elhagyja az Európai Uniót, aminek egyik alappilléréhez, az Európai Közösséghez még 1973-ban csatlakozott. Nagy-Britannia a tervek szerint 2019. március 29-én hagyja el végleg az EU-t.