Olvasta a Qubit múlt heti hírlevelét? Nem?

2017.12.04. · majom

Fogadják szeretettel az elmúlt hét legérdekesebb cikkeit a Qubitről. Aki esetleg lemaradt róluk, hetente megkaphatja őket, és ehhez nem kell többet tenni, mint feliratkozni heti hírlevelünkre, ami minden pénteken magabiztosan landol kedves olvasóink postaládájában. Jó szórakozást, sok tanulságot kívánunk!

Magyar rizling helyett jön a svéd?

A globális felmelegedés, a klímaváltozás miatt a borszőlőfajták termőterületei egyre északabbra húzódnak, ezért extrém esetben még az is előfordulhat, hogy harminc év múlva Magyarország éghajlata alkalmatlanná válik a bortelmelésre - írja cikkében Zsoldos István közgazdász, aki a Worldclim adatbázisát használva elemezte, hogyan változhatnak Európában az elkövetkező években egyes szőlőfajták termelési területei. A Qubit állandó szerzője cikkében arra jut, hogy ha katasztrófa nem is fenyeget, a svéd rizlingre vagy a dán Pinot Noirra lélekben azért érdemes felkészülni.
Elolvasom >>

Ész Ventura: Vágd fel a Q-betűt úgy, hogy minél több részre essen szét!

A nagy sikerű gyufás-prímszámos feladvány után, amire még videós és animált gifes megoldások(!) is érkeztek, újabb kézműves rejtvénnyel jelentkezett Gáspár Merse Előd fizikus és bűvész, a Qubit Ész Ventura rovatának gazdája. Az e heti feladat: egy Q betűt kell hét egyenes vágással felszabdalni. Részletek, az első feladvány lehetséges megoldásai és a dicsőségfal az Ész Ventura gyűjtőoldalán olvashatók. (A beküldési határidő lejárt, de az Ész Ventura hamarosan újabb feladvánnyal jelentkezik.)
Elolvasom >>

Az erős személyiségű pontytól a búbánatos tehénig: az állati érzelem nem vicc, hanem bizonyított tudományos tény

Az állatoknak nemhogy személyiségük, de nagyjából a halaktól fölfelé érzelmeik is vannak, és ez tudományosan bizonyított tény - derül ki a hét egyik legérdekesebb cikkéből, amit Vajna Tamás jegyez. Azt tudta, hogy az állatoknak először Jane Goodall, a neves csimpánzkutató tulajdonított érzelmeket? És azt, hogy mostanra a tudósok nagyjából megegyeznek abban, hogy nemcsak egy kutyának, de még egy tehénnek is vannak érzelmei, személyisége pedig már egy póknak is van?
Elolvasom >>

Dragomán György: Papírpohár

Vadonatúj sci-fivel jelentkezett Dragomán György, a kortárs magyar irodalom meghatározó alakja, a Qubit állandó szerzője. A Papírpohár című írást természetesen nem spoilerezzük el, de annyi titkot elárulunk, hogy az íráshoz az illusztrációt a jó szemű és még annál is jobb kezű Tóth Róbert Jónás készítette.
Elolvasom >>

Fél Amerika legalizálta a marihuánát, de a gazdasági csoda még várat magára

Az USA államainak felében már legális a marihuána orvosi, illetve rekreációs céllal történő fogyasztása. A drogliberalizáció munkahelyeket teremt, adóbevételekhez juttatja az államot, és hosszú távon az Észak-Amerikában tevékenykedő mexikói drogkartellek szarvát is letörheti, de addig hosszú és rögös út vezet, ráadásul Donald Trump elnök még vissza is csinálhatja az egészet - derül ki Rácz Johanna írásából, amely az amerikai tapasztalatok alapján járja körül a szabad fűfogyasztással járó előnyöket és hátrányokat.
Elolvasom >>

Még ha ki is pukkad a bitcoinlufi, a mögötte rejlő technika elhozhatja az új digitális korszakot

Szárnyal a bitcoin: a virtuális kriptovaluta árfolyama minden eddig saját rekordját megdöntötte a héten, és bár elképzelhető, hogy a lufi kupukkan, a blokkláncon alapuló technológia legalább olyan fontos változásokat generálhat, mint annak idején az internet megjelenése - írja Bodnár Zsolt a bitcoin és a többi kriptovaluta működését. elfogadottságát, gazdasági jelentőségét tárgyaló cikkében.
Elolvasom >>

A választások miatt kevesebbet beszélgetnek egymással hálaadáskor az amerikaiak, nehezebb a női sebészek élete, és kevesebbet dolgoznak a bankárok, ha szennyezett a levegő

Prinz Dániel, a Harvard PhD-hallgatója az akadémiai közgazdaságtan legérdekesebb fejleményeit gyűjtötte egybe, a politikai okokból egymást utáló amerikaiaktól a női és férfi sebészek közötti különbségekig, különös tekintettel arra, amikor meghal egy betegük. A sorozat mostantól hetente jelentkezik.
Elolvasom >>

És ami a legfontosabb: olvassanak Qubitet minden nap! Abból olyan nagy baj nem lehet.