Ész Ventura: A gyufaprímes feladvány megoldásai

Az Ész Ventura legelső fejtörő feladványra rengeteg megoldás érkezett, ezúton is hálás köszönet mindenkinek, aki foglalkozott vele.

Kevésbé szépnek számít az olyan megoldás, amiben a számjegyek különböző magasságúak, nem teljesen egy sorban helyezkednek el, vagy a köztük lévő közök nem egyformák, esetleg a 6-os nem úgy néz ki, mint a 9-es megfordítva, vagy amikor két azonos számjegy különböző formában kirakva szerepel.

Létezik azonban több olyan megoldás is, ami a fenti elvárások mindegyikének eleget tesz, az alábbiakban lehetőség szerint ezekből sorolunk fel néhányat. Ami a számjegyek alakját illeti, abban bármelyik verzió elfogadható, a kunkori és az egyenes szárú 6-os és 9-es éppúgy, mint az áthúzott, vagy át nem húzott 7-es.

Arra sokan rájöttek, hogy a t-betű megfordítva egy 7-es, a nagy trükk azonban az, hogy nem kell megfordítani a t-betűt, hanem az egész ábrát fejjel lefele is lehet nézni, vagy ha asztalra van kirakva, akkor az asztal túloldaláról, és akkor a t-betű automatikusan 7-es lesz, és megmarad a lehetőség, hogy egy tetszőleges másik betűt elmozdítsunk. Egy szép megoldás például a 6719, amit Körmöczi László beküldő jóvoltából egy animáció keretében is megtekinthetünk.

link Forrás

Azonban a legtöbbek által megtalált szép megoldás a 9437 volt, amiben csak a t betűt kellett megfordítani, nem az egész ábrát, de ebben is szintúgy minden számjegy különböző, és összegük 23, azaz prímszám, mint az előzőben. Ezt Chapka nevű beküldőnk jóvoltából tekinthetjük meg animáció formájában.

link Forrás

Sok más szép megoldás is érkezett, például 6791, 7019, 7183, 7349, 7901, amelyek mindegyikénél az a trükk, hogy fejjel lefelé kell nézni az egészet. A 7349 vagy a 9437 pedig olyan megoldások, ahol csak a t-betűt kell fejjel lefelé fordítani. Egyéb említésre méltó megoldások még: 4861, 7949, 9067, 9497, 9601, 9743, 9967, de számtalan volt még ezeken kívül is. Egy különösen érdekes megoldás, ami mindenféle fordítás nélkül megoldja a problémát: 8641, és ez is teljesíti a haladó feladatban leírt prímkövetelvényt. Egyébként, ahogy arra az egyik olvasónk felhívta a figyelmet, Erdős-prímnek nevezik az olyan prímeket, amelyekben a számjegyek összege is prím. Jelen esetben tehát olyan Erdős-prímeket kerestünk, amiknek még a számjegyeik is különbözőek.

A legelső helyes megoldó és a legszebb megoldásokat küldők felkerültek az Ész Ventura dicsőségfalára.

A dicsőségfalon szereplők között év végén ajándékokat sorsolunk ki. Mindenki a kapott majmok számával arányos esélyekkel indul majd a sorsoláson. A részletes szabályokat a dicsőségfal alatt el lehet olvasni. További jó rejtvényfejtést a következő feladványhoz!