Ész Ventura: A parkettás feladat megoldása

Mivel a legutóbbi feladványban olyan komoly szavak szerepeltek, hogy végtelen, periodikus, gyakoriság, eltolás és forgatás, ezért az ötből négykoponyás nehézségűnek lett minősítve a fejtörő. Ennek ellenére rengeteg megoldás érkezett, ráadásul nagyon sokféle, sőt olyan is akadt, aki végtlen sok különböző megoldást küldött – bár nem az összeset.


Íme egy válogatás a megoldásokból, a teljesség igénye nélkül. Az általános megoldási séma az, hogy a qubit szóból néhány teljes betűkészletet véve kirakunk egy olyan alakzatot, amely alakzattal a sík parkettázható, például az eltoltjai fedés- és hézagmentesen fedik a síkot. Az ilyen alakzatok közül az egyik legegyszerűbb a téglalap, és ha valaki ügyes volt, akkor téglalapot is ki tud a qubit betűkből rakni; igaz, legalább két készlet kell hozzá. 

Egyébként az ún. Conway-kritérium ad egy olyan feltételt, amely teljesülése esetén egy alakzattal és annak 180 fokos elforgatottjával mindenképpen parkettázható a sík periodikusan, amint arra Johnny Gaddaar és neje felhívta a figyelmet, ez a kritérium azonban nem feltétlenül szükséges, azaz léteznek a kritériumot nem kielégítő alakzatok is, amikkel parkettázható a sík.

Köszönet mindenkinek a szép színes megoldásokért! A legérdekesebb és legszebb megoldások beküldői felkerültek a dicsőségfalra. Az ott szereplők között év végén ajándékokat sorsolunk ki. A részletes szabályokat a dicsőségfal alatt el lehet olvasni. További jó rejtvényfejtést a következő feladványhoz. Bírjátok ki hétfőig! 

Tudós? Akkor ateista!

Stellan Ottosson svéd szerző magyarul frissen megjelent Darwin-életrajza érdekes, de meglehetősen egyoldalú képet ad az evolúcióelmélet atyjáról, a tudósról, apáról, angolról, ateistáról és teológusról.

Száz méter mély szénhidrogéntavakat találtak a Titánon

A Szaturnusz legnagyobb holdja, a Titán ősi Földre emlékeztető viszonyai, vastag légköre, szénhidrogéntengerei és tavai, szénhidrogén-esőzése, vándorló dűnéi, folyóvölgyei, érdekes szerves kémiai folyamatai és felszín alatti globális folyékony vízrétege az egyik legizgalmasabb tudományos célponttá teszik a holdat Naprendszerben.