Globális klímaprogrammal ment neki Emmanuel Macron Donald Trumpnak

2017.12.13. · gazdaság

„Make our planet great again!” – forgatta ki Donald Trump választási kampányszlogenjét Emmanuel Macron, amikor június 1-én az Egyesült Államok kilépett a 2015-ös párizsi klímaegyezményből. A francia elnök már akkori nyilatkozataiban belengette, hogy 2020-ig, vagyis az amerikai elnöki ciklus végéig jobb híján Európa finanszírozza az újvilági klímakutatásokat is. Az IFL Science tudósítása szerint a „Make our planet great again” címen még a nyáron létrehozott támogatási program első körében a több mint száz országból érkezett 1822 pályázatból választották ki a nyerteseket.

A december 12-én Párizsban, a világ 50 politikai vezetőjének részvételével tartott One Planet Summit klímacsúcs előtt Macron találkozott is azzal a 18 kutatóval – köztúk 13 amerikaival –, akiknek munkáját idén 70 millió dollárral támogatja a francia állam.

link Forrás

A cél az, hogy legalább négy évre biztosítsák a kutatók munkáját. A francia mellett a német és az olasz állam által is támogatott, a 2018-ban kiosztandó összeget német költségvetési forrásból fedező program a lap szerint az anyagiak mellett lelki segítséget is jelent a kivéreztetetett amerikai éghajlatkutatóknak. Macron szerint az éghajlatváltozás nem hit kérdése. „Nincs B terv, mert nincs B bolygó” – fogalmazott még a nyáron. (Mint ahogy azt a Qubit is megírta, az amerikai űrhivatal, a NASA nemrégiben publikált űrfelvételeiből egyértelmű, hogy az emberi tevékenység hatással van a Föld éghajlatváltozására.)

Schwarzenegger és Macron szelfiszövetsége a párizsi One Planet Summiton
photo_camera Schwarzenegger és Macron szelfiszövetsége a párizsi One Planet Summiton Fotó: THIBAULT CAMUS/AFP

A francia elnököt ugyanakkor honfitársai azért kritizálják, mert mialatt pénzt nem kímélve harcba szállt a Trump fémjelezte klímapolitikával, a nyáron 331 millió euróval csökkentette az akadémiai kutatóhelyek és felsőoktatási intézmények központi dotációját – olvasható a Nature júliusi elemzésében.

link Forrás