Kétmillió hamis vélemény érkezett az FCC-hez a netsemlegesség eltörléséről, még halottaktól is

2017.12.14. · TECH

Az amerikai Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) Donald Trump által januárban kinevezett elnöke, Ajit Pai jó ideje fontolgatja, hogy véget vet a net semlegességének (net neutrality), vagyis annak az internet szabad működését a kezdetektől biztosító elvnek, miszerint az internetszolgáltatók nem részesíthetnek előnyben bizonyos tartalmakat másokkal szemben. A tervek szerint a szervezet ma, december 14-én, csütörtökön dönt a kérdésben, és feltett szándéka, hogy eltörli a semleges netet az USA-ban.

Az országban megszokott módon az ilyen horderejű döntéseket véleményezési folyamat előzi meg, amelynek során bárki megírhatja az illetékes szervezetnek, mit gondol a tervezett változtatásról. Csakhogy időközben kiderült: a net neutrality eltörlését támogató vélemények jelentős részét hamis személyazonossággal küldték el.

Megszólalnak a halottak

November végén független szakértők több mint egymillió olyan eltörléspárti kommentet azonosítottak, amelyek bizonyíthatóan lopott identitásoktól származtak. New York államügyésze, Eric Schneiderman vizsgálatot indított az ügyben, sőt létrehozott egy weboldalt, ahol bárki rákereshet saját vagy hozzátartozója nevére, és ellenőrizheti, hogy küldtek-e a nevében, tudtán kívül hozzászólást az FCC-nek netsemlegesség-ügyben.

Mostanra kiderült, hogy a beérkezett vélemények közül kétmillió érkezett bizonyíthatóan kamu személyazonosságú beküldőktől, köztük több halottól is.

A Schneiderman hivatala által közzétett térképen az is látszik, hogy melyik államból hány fake komment érkezett: a legtöbb a hagyományosan demokrata elkötelezettségú Kaliforniából, illetve a hagyományosan republikánus elkötelezettségű Texasból.

photo_camera Forrás: New York-i államügyészség

Schneiderman a vizsgálat eredményére hivatkozva a döntés elhalasztását sürgeti. „Az FCC teljes gőzzel halad egy korrupt folyamatra alapozott szavazás felé, miközben nem hajlandó együttműködni a nyomozással" – írta az utolsó előtti pillanatban, csütörtökön kiadott nyilatkozatában.

link Forrás