Az Ikea milliárd eurókat spórol az adón, Brüsszel vizsgálódik

2017.12.18. · gazdaság

Az Európai Bizottság az utóbbi néhány évben olyan amerikai multik adóelkerülési gyakorlatát vizsgálta már, mint az Apple, a Starbucks vagy az Amazon, de most egy vérbeli európai céget szemeltek ki maguknak: a svéd gyökerű, de hollandiai székhelyű Ikeával szembeni vizsgálatot Margrethe Vestager, az EU versenyjogi biztosa rendelte el.

A világ legnagyobb bútorkereskedelmi vállalata 2009 és 2014 között közel egymilliárd eurónyi adó befizetését kerülte el a Zöldek/Európai Szabad Szövetség képviselőcsoport 2016. februári jelentése szerint.

A jelentésben az áll, hogy az Ikea két külön vállalatcsoporton és holland, lichtensteini, valamint luxemburgi leányvállalatain keresztül mozgatta a pénzt, hogy kihasználja a különböző országok adókedvezményeit.

A bútorkereskedelemért felelős Ikea Group 825 millió eurót adózott a legutóbbi üzleti évében, 3,31 millárdos adózás előtti eredmény mellett, míg a brandet birtokló testvérvállalata, az Inter Ikea 241 milliót fizetett be 1,5 millárdos jövedelméhez képest – írja a Financial Times.

A jelenlegi vizsgálatok, amelyekben az Ikea mellett a McDonald's és az Engie nevű francia közművállalat is érintett, egy átfogó európai vizsgálatsorozat részei, amelyet 2013-ban indítottak az adóelkerülési gyakorlatok feltárása és felszámolása érdekében.

Az elmúlt négy évben több mint ezer, multinacionális cégek és EU-tagállamok közötti megállapodást böngészett át a bizottság, ahol speciális adózási feltételek merültek fel.

link Forrás