Cristiano Ronaldo, LeBron James és Lionel Messi a világ legjobban kereső férfi sportolói

2017.12.31. · gazdaság

Az amerikai Forbes gazdasági szaklap idén is összeállította a 2017-es év 10 legjobban kereső férfi sportolójának listáját. Az elemzés figyelembe veszi a fizetést, a győzelemért és helyezésekért járó pénzdíjakat, a bónuszokat és a szponzori hozzájárulásokat is. Az elemzés a 2016. június 1-től 2017. június 1-ig tartó intervallumot vizsgálja.

Korábban már írtunk a legjobban kereső női sportolókról, ahol a legjobban kereső tíz sportoló a 2017-es szezonban közel 110 millió dollárt keresett. A legjobb tíz férfi sportoló ennek az összegnek az öt és félszeresét tehette zsebre. Azonban még mielőtt tüzetesebben átnéznénk a 2017-es szezon legjobban kereső férfi sportolóinak a listáját, érdemes szemügyre venni, hogy az elmúlt időszakban hogyan változott a legjobban keresők összetétele. A 10 legjobban kereső férfi sportoló 2012 júniusa és 2017 júniusa között összesen 3,4 milliárd dollárt keresett, vagyis több mint 900 milliárd forintot. A vizsgált időszakban hét sportág képviselteti magát: 14 alkalommal került be a kosárlabda, 11-szer a labdarúgás, 9-szer a golf, 5 alkalommal az amerikai foci, 3-szor az ökölvívás, és egy alkalommal az autósport is felfért a listára. Talán meglepetésként hathat, hogy a legtöbbször a kosárlabda került fel a listára, de mint erről korábban írtunk, bizony a legjobban kereső csapatok listájának első tíz szereplője közül hét kosárcsapat.

A női listával ellentétben, ahol a teniszezők dominálnak (37 alkalommal szerepelnek a listán, és a teljes bevétel 76 százalékát tehették zsebre), a férfiaknál jóval kiegyensúlyozottabb a mezőny, és a csapatsportok dominanciája is szembetűnő. Ugyanakkor azt is hozzá kell tenni, hogy az ökölvívás csak háromszor került fel a listára az elmúlt öt évben, de akkor mindig a legjobbként szerepelt. Floyd Mayweather a 2014-15-ös időszakra vonatkozó listára máig hihetetlen, 300 millió dolláros összeggel került fel. Összehasonlításképpen: a 2017-es szezon legjobban kereső három sportolójának (Cristiano Ronaldo, LeBron James és Lionel Messi) összkeresete sem éri el ezt az összeget.

Négy olyan sportoló van, aki mind az öt alkalommal szerepelt a top 10-ben: Cristiano Ronaldo (labdarúgás), Lionel Messi (labdarúgás), LeBron James (kosárlabda) és Roger Federer (tenisz).

165 milliárd forintot kerestek a 2017-es szezonban

A 2017-es listán a 10 sportoló összesen 623,7 millió dollárt keresett. Lényegében a bevételek 50 százaléka származik a szponzoroktól és támogatóktól, a másik 50 százalék pedig a versenyeken szerzett pénzdíjakból, bónuszokból, illetve fizetésekből.

Hat sportág képviselői kerültek fel az idei listára: a kosárlabda négy sportolót adott, a labdarúgás kettőt, a tenisz, az amerikai foci, a golf és az autósport pedig egyet-egyet. A tavalyi évhez képest az első öt név megegyezik az ideivel, a sorrendben van csupán annyi eltérés, hogy Lionel Messi és LeBron James helyet cseréltek. 2012 óta először fordult elő, hogy az autósport is képviselteti magát a legjobb tízben egy sportolóval (Lewis Hamilton). Habár a legjobb tíz összes bevételének figyelembevételénél a fizetések és a szponzori bevételek fele-fele arányban osztoznak, azért ez egy-egy sportolónál markáns különbségeket mutat. Roger Federer svájci teniszező esetében például a pályán elért eredményei után 6 millió dollárt kapott, míg különböző szponzorációs és támogatói szerződések révén a vizsgált időszakban 58 millió dollárt zsebelhetett be. Ezzel szemben a zsírosabb szponzori szerződések elkerülték Andrew Luck amerikai labdarúgót (NFL), ám csapata, az Indianapolis Colts olyan új szerződést kínált a quarterbacknek, amely a vizsgált időszakban 47 millió dolláros fizetést biztosított a játékosnak.


Ha megvizsgáljuk a tíz sportoló népszerűségét a közösségi oldalakon (Facebook, Instagram és Twitter hivatalos oldal/profil alapján), láthatjuk, hogy összesen több mint 715 millió követővel rendelkeznek (a 2017. 12. 28-i adatok alapján).

Cristiano Ronaldo

A világ egyik legnépszerűbb férfi sportolója a csúcson maradt, és a 2015-16-os idény után ismét a világ legjobban fizetett sportolója lett. Ezzel folytatódott azon sorozat is, hogy egy csapatsportág versenyzője vezeti a listát, ami az elmúlt tíz évet figyelembe véve, másodszorra fordul elő.

photo_camera Cristiano Ronaldo Fotó: Oleg Dubyna

A spanyol Real Madrid portugál klasszisa a vizsgált időszakban a Forbes számítása szerint 93 millió dollárt vitt haza. Ebből 58 milliót a fizetése és a bónuszok tesznek ki, a maradék 35 millió pedig a szponzori bevételekből származik. Hogy Ronaldo a jövő évi listán is előkelő helyen fog szerepelni arra garancia a Real Madriddal kötött új szerződése, illetve ő lesz a harmadik sportoló (Michael Jordan és LeBron James után), akivel a Nike egy életre szóló szerződést köt. Bár ennek értékét nem hozták nyilvánosságra, szakértők szerint meghaladja az 1 milliárd dollárt. A portugál, aki ismét az év labdarúgója lett a FIFA-nál (immár ötödszöt), több mint 300 millió Facebook-, Instagram- és Twitter-követőt is maga mögött tudhat.

LeBron James

A képzeletbeli dobogó második fokára az amerikai kosárlabdázó, LeBron James állhatott fel, aki közel 10 millió dollárral tudta növelni bevételeit a tavalyi szezonhoz képest. A Cleveland Cavaliers sztárja több mint 86 millió dollárt tehetett zsebre, amelynek nagyobbik része, 55 millió dollár a szponzori hozzájárulásokból adódik (ez az összeg lényegében megegyezik az előző évivel), de a bevétel növekedése új szerződésének köszönhető.

LeBron James
photo_camera LeBron James Fotó: Melissa Majchrzak/AFP

Tavaly augusztusban aláírt szerződésének hála Michael Jordan és Kobe Bryant után ő lett a harmadik játékos az NBA-ben, aki egy szezon alatt több mint 30 millió dollárt keres (3 évre 100 millió dollár). Csakúgy, mint Ronaldóval, vele is egy életen át tartó szerződést kötött a Nike, és ennek értéke meghaladja az egy milliárd dollárt. King James támogatói között a Nike mellett még olyan világhírű márkák is vannak, mint a Coca-Cola vagy a Kia Motors. Az amerikai kosárlabdázó a sportpályafutása mellett sikeres vállalkozó is, akit cégei értéke alapján 2016-ban beválasztottak a 40 leggazdagabb 40 éven aluli amerikai vállalkozó közé (a sportoló ezen a listán a 39. helyet foglalta el, cégeinek nettó értéke 275 millió dollár volt). A sportoló sajátjának mondhatja a SpringHill Entertainmentet (filmipar) és tulajdonosi részesedése van a Blaze Pizza éttermi hálózatban is.

Illusztráció: Sportérték
photo_camera Illusztráció: Sportérték

Kik vannak a top 100-ban?

Zárásként visszatérnék egy kicsit a top 100-as listára, amelyet ha csak a férfi sportolók szempontjából vizsgálunk, akkor nem top 100, hanem top 99, hiszen az 51. helyen Serena Williams teniszező szerepel. Mi most maradjunk csak a férfi sportolóknál. Összesen 11 sportág szerepel a listán, és az idei top 10-es listából kiindulva nem is olyan nehéz kitalálni, hogy a legtöbb helyezettet a kosárlabda adja (32 sportoló). Ugyanakkor a labdarúgás a top háromba sem fért be.

A dobogón az amerikai major sportágak dominálnak: a kosárlabda mellett a baseball 22 sportolója, míg az amerikai foci 15 sportolója szerepel a legjobb 99 között. A 99 sportoló összes bevétele meghaladja a 3 milliárd dollárt, azaz átlagosan egy helyezettre 31 millió dollár jut. Egy főre vetítve a labdarúgók vihetik a legtöbb pénzt haza, ebben a sportágban egy sportolónak - a lista alapján - több mint 40 millió dollár jár.