Ész Ventura: Még egy flaska vodka az egészséges agyműködésért

A Qubit a szabad és tájékozott magyar nyilvánosságért dolgozik. Segítsd a munkánkat!

Az előző héten kitűzött vodkás példa nem volt különösebben nehéz, csak azért ért három koponyát az ötből, mert szerettem volna kreatív megoldásokra ösztönözni az olvasókat és meghagyni a lehetőséget azok megfelelő értékelésére. Nagyon sokan és hamar megtalálták a legegyszerűbb megoldást, mások addig gyötörték, amíg bonyolult módon, de végül sikerült megfelezniük a vodkát. De bejött a számításom is, ugyanis kaptam számos alternatív megoldás javaslatot, amikben különféle kreatív módszereket alkalmaztak a segítőkész oroszbarát olavsók.

Egyesek megjegyezték, hogy extra víz használatával sokkal egyszerűbb lenne a helyzet, néhányan pedig ezt meg is oldották elegánsan, egyszerűen porrá zúzták az egyik flaskát és a port használták plusz folyadék helyett, így még flaska sem kellett a tárolásához. Igaz ugyan, hogy segédeszközök nélkül puszta kézzel kissé bajos porrá zúzni az üveget és a port még össze is gyűjteni, viszont annyira megtetszett ez a módszer, hogy rögtön egy új példa született belőle. Ezért most rendhagyó módon kitűzöm ezt a beküldött megoldások által inspirált feladványt, az előző megoldásának megjelenését pedig eltolom jövő hétre, hogy ne adjak ötleteket ennek a megoldásához. Nézzük tehát pontosan megfogalmazva a feladatot.

9. feladvány: Vodka és homok

Van egy flaska vodkánk, és van egy másik üres flaskánk, de nem ismert se a pontos súlya, se az űrmértéke. Van ezen kívül homok és egy kétkarú mérleg, amik a rendelkezésünkre állnak. Tegyük fel továbbá, hogy van még némi újságpapír is, aminek a segítségével a homokot porciózni és öntögetni tudjuk. A homokot természetesen nem szabad a vodkával keverni, de a mérleg serpenyői nagyok. Ha a flaskák bármelyikébe belefér az összes vodka és van bőven homok, akkor a megoldás egyszerű. Mit kell tenni, hogy igazságosan elosszuk a vodkát? Mi a helyzet akkor, ha nincs akármennyi homok, tegyük fel például, hogy valamicskével kevesebb homok van, mint ami a nehezebb flaskával üresen egyensúlyt tudna tartani. Tekintsük azt az esetet, amikor a vodka súlya kisebb, mint bármelyik flaska súlya. Haladóknak: Mi a helyzet akkor, ha a vodka súlya nem kisebb a flaskák súlyánál? És tehetünk-e valamit akkor, ha van akármennyi homok, viszont a vodka nem fér el teljesen a másik flaskában?

Felajánlott koponyák:

A megfejtéseket az eszventura@qubit.hu címre várjuk. A megoldások tartalmazzanak részletes indoklást is! A legjobb versenyzők felkerülnek az Ész Ventura dicsőségfalára. Aki nem kíván ott szerepelni, kérjük külön jelezze. Az e-mail subject mezőjében kérjük továbbá sorszámmal feltüntetni, hogy melyik feladvány megoldásáról van szó. Beküldési határidő: január 26. éjfél.

Az Ész Ventura feladványügyi rovat gazdája: Gáspár Merse Előd fizikus és bűvész

Frissítés: MEGOLDÁS