Ész Ventura: Melyik évtized illant el a leghamarabb?

Az e heti példát egy nagyon különleges helyről hoztam, a Magyar Matematikai Múzeumból, ami az ELTE TTK lágymányosi épületének főbejárata fölött található az 1. emeleten. Aki arrafelé jár és felfele tekint, az üvegfalakon keresztül már messziről láthatja a különlegesebbnél különlegesebb poliédereket és demonstárciós eszközöket.

photo_camera A Magyar Matematikai Múzeum az ELTE TTK lágymányosi épületében Fotó: Erdély Dániel

Az emeleten a folyosón is megtekinthetünk számos érdekességet a vitrinekben, aki viszont még többet szeretne látni vagy hallani a kiállított tárgyak történeteiről, és megismerkedni a múzeum támogató tagjaival, azok szerdánként délután 6 óra környékén keressék fel a helyszínt, vagy érdeklődjenek a honlapon. A múzeum egyébként időről-időre ismeretterjesztő előadásokat is szervez érdekes matematikai témákban.

10. feladvány: Melyik évtized illant el a leghamarabb?

Dr. Hujter Mihály tanár úr, egyetemi docens, az MTA Matematikai Tudományos Bizottságának és a Tudomány- és Technikatörténeti Osztályközi Állandó Bizottság tagja javasolta egyik kedvenc példáját.

A feladat nagyon egyszerű: az elmúlt évtizedek közül a legutolsó hármat tegyük időtartam szerint növekvő sorrendbe!

Nehézség

A megfejtéseket az eszventura@qubit.hu címre várjuk. A megoldáshoz kérünk indoklást mellékelni! A legjobb versenyzők felkerülnek az Ész Ventura dicsőségfalára (aki nem kíván ott szerepelni, kérjük, jelezze). A mail subjectjébe kérjük feltüntetni, hogy megoldás, illetve sorszámmal, hogy melyik feladványról van szó. Beküldési határidő: február 10. éjfél.

Az Ész Ventura feladványügyi rovat gazdája: Gáspár Merse Előd fizikus, bűvész