Bőven van még hová polírozni Vandát, a T-systems digitális asszisztensét

2018.02.21. · TECH

Állítólag 86 nyelven (és nyelvjárásban) beszél a T-systems új ügyfélszolgálatosa, Vanda, aki már szolgálatba is lépett a cégnél: aki a 1430-as számot hívja, választhat, hogy emberrel kíván-e beszélni, vagy a mesterségesen intelligens virtuális munkatárssal.

A kivételes képességű alkalmazott a fejlesztők szerint bármilyen szakterület ügyfélproblémáit képes kezelni. Az élőszóban vagy csevegőprogramok segítségével írásban kommunikáló mesterséges intelligencia banki szoftverekbe is integrálható, sőt, a felhőben is képes működni. Fejlesztői Vandát piacérettnek gondolják, egyelőre mégis tesztüzemmódban fut. Az idei év folyamán lesz nagyvállalatok számára havidíjas formában felhőből és telephelyi alapon egyaránt elérhető. Munkáltatóinak az önfejlesztő mesterséges intelligenciát egyénileg kell majd a saját üzleti igényeikhez igazítaniuk.

Egy magyar nyelvű digitális idegenvezető már tavaly augusztusban munkába állt Budapesten, de a nemes egyszerűséggel „B” névre hallgató, kizárólag iPhone-on elérhető idegenforgalmi alkalmazott egyelőre kizárólag bulihelyszíneket tud ajánlani. Olyannyira, hogy már az általa javasolt helyszínre vezető út megtervezésében sem segít.

A szaktudás keményebb dió

Az általános digitális asszisztensek angol nyelvű verziói, például az Amazon által piacra dobott személyi titkárnő, Alexa vagy az Apple Sirije jól teljesítenek. Alexa időpontot foglal a fogorvoshoz, gond nélkül kezeli a topmenedzserek bonyolult időbeosztását, hiánytalanul megrendeli a bevásárlólistán szereplő tételeket, vagy a színház elé a taxit.

A magyar digitális titkárnőnek azonban a jelek szerint bőven van még mit tanulnia. Az őt alkalmazó T-systems honlapján található ajánló szerint ebben szerepe van annak is, hogy az „általános” személyi asszisztensekkel szemben „a digitális üzleti asszisztensnek speciális piaci ismeretekkel kell rendelkeznie és az ügyfelet jól meghatározott ügyfolyamatok irányába kell terelnie”, miközben nemcsak „testreszabott”, hanem egyúttal „hatékony” segítséget is nyújt.

A Turing-teszten biztosan elbukna

Elsőre Vanda meglepően hatékonynak is tűnt, de legalábbis nem fogtunk gyanút, amikor a „mobilszolgáltatással kapcsolatos probléma”, vagyis egy másik szolgáltatóhoz való számhordozás feltételeire vonatkozó kérdés hallatán csípőből az illetékes humán kollégához irányított. Nem kevés frusztrációt okozott viszont az a több mint egy perc, mire az egyébként ugyancsak gépi hang – az ügyintézés felgyorsítása céljából – a digitális titkárnőhöz kapcsolta a hívást.

link Forrás

A második, mobilkészülék-vásárlásra vonatkozó kérdésünk már érezhetően kifogott Vandán. Az általunk régi ismerősként letegezett virtuális ügyfélszolgálatos ezúttal is úgy gondolta, hogy „mobilszolgáltatások” iránt érdeklődünk. Ráhagytuk, kíváncsiak voltunk, ismét a humán kollégához irányít-e. Így tett.

link Forrás

Kipróbáltuk, mennyire zavarodik össze Vanda, ha tévedését finoman a fejére olvassuk. A virtuális titkárnő a kezdő betanított munkások rutintalanságával omlott össze. Becsületére szolgálhat, hogy miközben kétszer-háromszor is birkatürelemmel igyekezett értelmezni az amúgy nem kifejezetten bonyolult, és általunk minden visszakérdezés után még tovább egyszerűsített kérdést, végül feladta. Méltósága utolsó morzsáival még megkért, feleletválasztós teszt formájában szűkítsük számára a feltárni kívánt területet. Az ötödikként, afféle jolly jokerként felajánlott „egyéb” válasz hallatán tapasztaltabb, hús-vér kollégáihoz irányított.

link Forrás