A szupermacsók túltolják a kockázatot, az alacsonyabb tesztoszteronszint magasabb hozamot fial

2018.02.22. · gazdaság

A tőkealapok két évtizedes adatsorait és a hivatásos alapkezelők külseje alapján feltételezett tesztoszteronszintet hasonlította össze a University of Central Florida és a Singapore Management University közös, január végén publikált kutatása.

A kutatók az angol facial width to height ratio kifejezés nyomán fWHR rövidítéssel jegyzett – a két járomcsont távolságának, valamint a felső ajak és a szemöldök közepének távolságából adódó – hányados alapján kalkulált, a férfi nemi hormon termelésének mértékére utaló arányszám és a hedge fundok 1994 és 2015 közötti hozamait vizsgálták.

Az eredmény rácáfol a Wall Street alfahímmítoszára. Az Economist blogjának beszámolója szerint a 2,1-es arányszámú szupermacsók sokkal rosszabbul teljesítettek, mint azok a tőkealap-kezelő brókerek, akik alacsonyabb tesztoszteronszintre utaló külső jegyekkel bírtak.

photo_camera Fotó: Economist.com

A vezető gazdasági világlap kommentárja szerint a kutatás fényében megfontolandó, hogy az agresszív alfahímek helyett nőkre és idősebb férfiakra bízzák az efféle feladatokat, vagy méginkább olyan mesterségesintelligencia-alapú algoritmusokra, amelyek mentesek a tesztoszteronvezérelt érzelmi döntésektől.