Donald Trump találkozni készül a videojáték-kiadókkal, ezzel vetne véget az USA-ban dúló fegyveres erőszaknak

2018.03.02. · TECH

Mint közismert, az Egyesült Államok elnökének határozott meggyőződése, hogy az országban egymást érő, rengeteg halálos áldozattal járó iskolai lövöldözések első számú oka nem az, hogy az USA-ban szinte bárki szabadon vásárolhat lőfegyvert, akár olyan félautomata sorozatlövő gépkarabélyt is, mint a tömeggyilkosok által előszeretettel használ AR-15, hanem hogy az amerikai fiatalok lövöldözős videojátékokkal játszanak.

„Tennünk kell valamit az ellen, amit talán látnak" a fiatalok a videojátékokban – jelentette ki az amerikai elnök a múlt héten.

link Forrás

A kijelentést bejelentés követte: a hírek szerint Trump most arra készül, hogy találkozzék a videojáték-ipar képviselőivel, és megvitassa velük, mi a helyzet az iskolai erőszakkal.

Volt már ilyen, csak eredménye nem volt

Nem ez lenne az első magas szintű értekezlet a videojátékos cégek és a Fehér Ház között: 2012-ben Barack Obama alelnöke, Joe Biden találkozott a játékkiadók vezetőivel és kutatókkal, hogy megvitassák az erőszakos játékok és az iskolai lövöldözések közötti esetleges kapcsolatot. A megbeszélés eredménye az volt, hogy az Obama-kormányzat bejelentette: több pénzt szán a téma kutatására, de a tárgyalást semmilyen konkrét intézkedés nem követte.

A videojáték-ipar képviselői Trump terveiről csak a sajtóból értesültek: az iparág 34 szereplőjét (Nintendo, Microsoft, EA, Sony, stb.) egyesítő Entertainment Software Association (ESA) közölte: mit sem tud arról, hogy az elnök találkozóra készülne a szervezettel vagy bármelyik tagjával.

Az elnök egyébként épp a februári floridai, 17 halálos áldozattal járó iskolai lövöldözés után nem sokkal jelentette be, hogy valamit tenni kéne az erőszakos videojátékokkal, például kialakítani egy korhatárrendszert. Ilyen rendszer egyébként már 2006 óta létezik, épp az ESA hozta létre az Entertainment Software Rating Boardot, amely korhatáros címkékkel látja el a különböző játékokat.

Az ESA szóvivője ugyanakkor felhívta a figyelmet arra a tényre, hogy „az USA-ban és világszerte ugyanazokat a játékokat játsszák; a fegyveres erőszak szintje ugyanakkor hatványozottan magasabb az USA-ban, mint más országokban”. A szóvivő egyúttal elismételte, amit ezekben az esetekben a videojáték-ipar képviselői el szoktak ismételni: „Számos hatóság vizsgálta a tudományos adatokat és nem talált összefüggést a médiatartalom és a való életben történt erőszak között.”

photo_camera Chris Cox, az NRA szóvivője

Időközben a legnagyobb amerikai fegyverpárti szervezet, a National Rifle Association (NRA) szóvivője, Chris Cox a Fehér Házban, az Ovális Irodában találkozott Trumppal és alelnökével, Mike Pence-szel. Cox a találkozóról posztolt Twitter-üzenetében az írta: „az elnök és az alelnök támogatják az alkotmány 2. kiegészítését, támogatják a jogszerűség elvét, és nem akarnak fegyverszabályozást”.

link Forrás

Fun fact: bár a számok évről évre változnak valamelyest, elmondható, hogy 1972 óta lényegében változatlan azoknak az amerikai háztartásoknak az aránya, ahol egy vagy több lőfegyvert tartanak. Ahogy az alábbi ábrán látható, a háztartások közel felében van legalább egy pisztoly.

photo_camera Forrás: Statista