Jeff Bezos a leggazdagabb a világon, Bill Gates csak a második, Csányi Sándor bekerült a felső 2000-be

2018.03.07. · gazdaság

Csoda történt: az Amazon alapítója, Jeff Bezos letaszította a gazdagtrónról a hosszú éveken át a világ leggazdagabb emberének számító Bill Gates-t a Forbes idei listáján.

A magazin minden évben összegyűjti a világ leggazdagabb embereit, akiknek dollármilliárdokban mérhető a vagyona – a legújabb lista újabb rekordot döntött, a tavalyihoz képest ugyanis 259-cel több milliárdost sikerült összeírni, ezzel 2208 fősre duzzadt a rangsor. A milliárdosok összesített vagyona 18 százalékkal emelkedett egy év alatt, 9,1 billió, vagyis 9100 milliárd dollárra.

2014 óta először történt trónfosztás, az azóta (és az elmúlt 24 évből 18-ban) vezető Gates ugyanis hiába gyarapította 90 milliárdosra a korábbi 86 milliárdos vagyonát, visszacsúszott a második helyre, helyére pedig az Amazon-vezér, Jeff Bezos került. Az 54 éves, az Amazon mellett Blue Origin nevű űrcégét is vezető, 2013 óta pedig Washington Post-tulajdonos Bezos ráadásul a tavalyi 72,8-hoz képest 112 milliárddal szerezte meg az első helyet, ezzel az első Forbes-milliárdos lett, aki meg tudta ugrani a 100 milliárdos határt.

Jeff Bezos
photo_camera Jeff Bezos Fotó: Regina Wagner/Geisler-Fotopress/Picture-Alliance/AFP

A tavalyi listán nem volt magyar szereplő, de most egészen az 1999. helyig kúszott fel Csányi Sándor, akinek 1,1 milliárd dolláros vagyont becsül a magazin – a leggazdagabb magyarok 2017-es rangsorát 294 milliárd forinttal vezette. Csányi adatlapján a következőket írják róla:

  • Magyarország legnagyobb lakossági bankját Kelet-Közép-Európa egyik legnagyobb pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó cégévé tette;
  • az OTP Bank 2017-ben négy bankot szerzett meg a balkáni régióban;
  • ő a Bonafarm Csoport tulajdonosa, ami Magyarország legnagyobb vertikálisan integrált mezőgazdasági és élelmiszeripari konglomerátuma;
  • Granit Development nevű cége eladta a zágrábi Arena Centart, ami Horvátország fővárosának legnagyobb bevásárlóközpontja.

A top 100-ba összesen tíz nőnek sikerült bekerülnie, közülük a leggazdagabb a 46 milliárd dollárjával a lista 16. helyét megszerző Alice Walton, aki a Walmart áruházláncot alapító Sam és Helen Walton lánya, így a családi vagyon egyik örököse. Rajta kívül olyan nők kerültek az első százba, mint a L'Oréal-örökös Françoise Bettencourt Meyers (42,2 milliárd, 18.), a Mars-csoki-alapító unokája, Jacqueline Mars (23,6 milliárd, 34.), Laurene Powell Jobs, Steve Jobs özvegye (18,8 milliárd, 54.) vagy a világ második legnagyobb sörgyárának 25 százalékos részvényese, Charlene de Carvalho-Heineken (15,8 milliárd, 86.).

A lista legfiatalabb szereplője az 1,4 milliárdos vagyonával az 1650. helyet birtokló norvég Alexandra Andersen, aki 1996 júliusában született, tehát 21 éves – igaz, már 19 évesen felkerült a listára, miután a Ferd nevű pénzügyi holdingot vezető édesapja a nevére íratta a cég egy részét.

link Forrás

A tíz leggazdagabb ember között egyébként a szokásos nevek tűnnek fel: a listát 2010 és 2013 között vezető mexikói Carlos Slim most a 7. helyen áll, Mark Zuckerberg maradt az 5., Warren Buffett egy helyet visszacsúszva a 3. helyre került, de a Koch fivérek is tartják a 8-9. helyüket. Az egyedüli újonc a francia Bernard Arnault, az LVMH nevű párizsi luxuskonglomerátum vezére, aki egyből a 4. helyre ugrott 72 milliárdos vagyonával.

A nagy vesztes: az Egyesült Államok elnöke

Mindeközben Donald Trumpnak nem tett jót az elnökség pénzügyi szempontból: hiába állította kampánykörútján, hogy 10 milliárd dollárt ér, a Forbes tavaly 4,1 milliárdot, idén pedig már csak 3,1 milliárd dollárt mért neki, ezzel az 544. helyről a 766.-ra esett vissza. A jogi ügyek és a költséges kampány mellett a New York-i ingatlanbiznisz hanyatlását jelölte meg a magazin az esés indokaként.

A teljes listát itt lehet végigböngészni, az alábbi cikkből pedig kiderül, hogy a Bloombergnél már 2017 végén is Bezos volt a leggazdagabb:

link Forrás