Ész Ventura: Boldog nemzetközi π-napot!

Március 14-én, vagyis az év harmadik hónapjának 14. napján (3.14), a nemzetközi π-napon a 14. feladvány következik. Nem tudom, ki hogyan szokta ünnepelni, de 1989. március 14-én Larry Shaw amerikai fizikus néhány kollégájával körbeállt, és pitét (angolul pie) evett a pí tiszteletére, azóta pedig hagyománnyá vált a pí-ről való megemlékezés az évnek ezen a napján. Éppen ezért én ezen a héten a pí tiszteletére tűzök ki egy feladványt, bár Einsteint is ünnepelhetnénk, hiszen ezen a napon született.

14. feladvány: Piteszelet a pí tiszteletére

Az alábbi ábrán egy 45 fokos körcikk látható, amit körvonalakkal feldaraboltunk. A nagy körcikk egyik része egy kisebb körcikk, melynek sugara a nagy sugarának harmada, csúcsaik (a kör középpontja) pedig megegyeznek. A többi darabot a nagy körcikk két oldalának a kör középpontjától távolabb eső 2/3-ára emelt félkörök metszik ki. Az így kialakuló területeket kiszíneztük. Az a kérdés, hogy mi a piros és kék (össz)területek aránya.

photo_camera Illusztráció: Gáspár Merse Előd

Felajánlott koponyák:

A megfejtéseket az eszventura@qubit.hu címre várjuk. A megoldáshoz mindenképpen kérünk indoklást mellékelni lehetőleg ábrával együtt! A legjobb versenyzők felkerülnek az Ész Ventura dicsőségfalára (aki nem kíván ott szerepelni, kérjük, jelezze). A mail subjectjébe kérjük feltüntetni, hogy megoldás, illetve sorszámmal, hogy melyik feladványról van szó. Beküldési határidő: március 18. éjfél.

Az Ész Ventura feladványügyi rovat gazdája: Gáspár Merse Előd fizikus, bűvész