Mongóliánál is nagyobb a Nagy Csendes-óceáni Szemétfolt, de lenne megoldás

2018.03.23. · tudomány

Három éve dolgozik a holland nonprofit környezetvédő szervezet, a The Ocean Cleanup, hogy felmérje: mekkora valójában az a hatalmas, angoul GPGP-nek (Great Pacific Garbage Patch, Nagy Csendes-óceáni Szemétfolt) nevezett úszó szeméthalom, amely Hawaii és Kalifornia partjai között éktelenkedik a Csendes-óceán vizében.

A kutatók 2015-ben a helyszínen vettek mintát a szemétből, később pedig légi felderítést végeztek, és az így szerzett adatokat hasonlították össze az 1970-es években begyűjtöttekkel, míg eljutottak a mostani eredményig.

link Forrás

Azt eddig is lehetett sejteni, hogy a GPGP, amely becslések szerint összesen 5 billió műanyagdarabból áll, a világ nagy óceáni szeméttelepei közül (indiai-óceáni, észak-atlanti-óceáni, dél-csendes-óceáni) a legnagyobb. Most viszont kiderült, hogy annál is kiterjedtebb, mint eddig gondolták: a nagyjából 79 ezer tonnányi műanyag szemét 1,6 millió négyzetkilométeren terül el a Csendes-óceánban, ami minimum négyszerese, maximum tizenhatszorosa a korábbi becsléseknek, és nagyobb, mint Mongólia területe (1,564 millió négyzetkilométer).

A környezetvédők szerint van megoldás: speciális szemétszedő flotta bevetésével a GPGP szemetének felét öt éven belül el lehetne távolítani az óceánból, majd a szárazföldön újrahasznosítani, illetve eladni a műanyaghulladék feldolgozására szakosodott cégeknek.