A Google ellen ítélt a bíróság a 9 milliárd dolláros Java-perben

2018.03.28. · gazdaság

Egy szövetségi fellebbviteli bíróság döntése új löketet adott annak a 2010 óta húzódó szerzői jogi pernek, amelyet az Oracle indított a Google ellen. Az Oracle vádja szerint a ma már az Alphabet alá tartozó Google mobilos operációs rendszere, az Android lemásolta az Oracle által fejlesztett Java nyelvet használó API-kat, vagyis alkalmazásprogramozási felületeket.

2010-ben, az első pernél még azt a döntést hozta a bíróság, hogy az API-kat nem védheti szerzői jog, de ezt 2014-ben visszavonták. Egy 2016-os bírósági döntés szerint a Java API-k Google általi újraimplementálása kimerítette a méltányos használat jogi fogalmát, de ezt a friss döntés felülírta: „Nincs semmi méltányos abban, ha fognak egy szerző jog által védett munkát és szóról szóra felhasználják az eredetivel megegyező célra és funkcióra egy rivális platformon”.

Az Oracle vádja szerint a Google több mint 11 000 sornyi Java-kódot másolt le illegálisan az Android fejlesztése során. Az eredeti per 9 milliárd dollárról szólt, de az Oracle jogi képviselője, Dorian Daley szerint ez az érték már megemelkedett – még ha a cég egyelőre nem is állt elő az új összeggel.

photo_camera Fotó: Valeriy Melnikov/Sputnik

A döntésnek nagy hatása lehet a szoftveripar jövőjére, a szerzői jogi perekben ugyanis eddig bevett szokás volt a méltányos használatra hivatkozni, a bíróságok pedig általában helyt is adtak ennek. A bíróságon a Google mellett foglalt állást a Chrome vetélytársát, Firefoxot fejlesztő Mozilla, amely beadványa szerint „annak érdekében, hogy a nyílt forráskódú alkalmazások virágozzanak, a programozóknak muszáj újrahasznosítani és újraimplementálni a létező API-kat. Az ilyen szintű interoperabilitás nélkül a nyílt forráskódú programok elvesztik az értéküket, mint a védett szoftverek kreatív és versenyszerű alternatívái”.

A bíróság újabb tárgyalásra küldte az ügyet, amelynek az lesz a célja, hogy megállapítsák, pontosan mekkora összeget kell kártérítésként fizetnie a Google-nek. A cég közleményben reagált a fejleményekre: „Az ilyen döntések eredményeként drágábbak lesznek az alkalmazások és az online szolgáltatások a felhasználóknak”.