Itt egy újabb lista, aminek Magyarország van az alján, és ez sokat elmond az életünkről

Sokféle listát készít az Európai Unió statisztikai igazgatósága, az Eurostat. Egy szerdán publikált friss adatsor látszólag marginális területet jellemez: arról szól, hogy egy adott ország 16 évnél idősebb lakóinak hány százaléka vett részt a saját hobbijához kapcsolódó (tovább)képzésben. A listát a magyar interneten a Vakmajom Facebook-oldal tette közzé.

A lista tehát nem jólétről, munkaerőpiacról, gazdasági növekedésről szól, mégis sokat elárul arról, hogyan viszonyulunk a tanuláshoz, mennyire végezzük azt saját örömünkre, és mennyire inkább kényszerből, ahogy az iskolában megszoktuk. Maslow-i értelemben mennyi időt szánunk a saját szívügyünkre, akarunk-e abban is fejlődni, vagy csak gyűrjük egymás után a hétköznapokat, mert más úgysem fér bele?

Európai uniós szinten jellemzően a nők hajlamosabbak a hobbijukkal összefüggő képzésben részt venni, mint a férfiak (12, illetve 10 százalék), a nemek közti különbség Finnországban és Németországban volt a legnagyobb. Az iskolai végzettséggel egyenes arányban nőtt azoknak az aránya, akik végeztek ilyen tanfolyamot, és minél fiatalabb volt a válaszadó, annál valószínűbb, hogy részt vett a szívügyével kapcsolatos képzésben.

Íme a 2016-ban felvett adatok alapján összeállt lista az EU-tagállamokról, valamint Norvégiáról és Sávjcról. Az élén Dánia (41,1 százalék), Svájc (27,1 százalék) és Finnország (19,9 százalék) áll, a sereghajtó pedig Horvátország (4,5 százalék) és Románia (1,9 százalék) után Magyarország (1,8 százalék).