Itt lehet nézni Mark Zuckerberg nyilvános EU-s meghallgatását

2018.05.22. · TECH

Eredetileg zárt ajtók mögött kérdezgették volna a képviselők Mark Zuckerberget az Európai Parlamentben, de miután ezt több európai döntéshozó nehezményezte, Antonio Tajani, az EP elnöke azt írta a Twitteren, hogy Zuckerberg beleegyezésével online is streamelik majd az ülést.

A brüsszeli és magyar idő szerint 18:20-kor kezdődő meghallgatást az EP honlapján lehet majd élőben követni, ezen a linken.

Antonio Tajani
photo_camera Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke vezényli majd a meghallgatást Fotó: Wiktor Dabkowski/DPA/AFP

A meghallgatáson a tervek szerint szó lesz a Facebook adatkezelési botrányairól, amelyek során összesen 2,7 millió európai felhasználó adataihoz fértek hozzá harmadik felek, valamint a május 25-i határidővel implementálandó GDPR-ról. Európai szinten azért is külön érdekes a Cambridge Analytica-ügy, mert az adatbányász cég egyik partnere, az AggregateIQ azon a Vote Leave nevű brit kampányon is dolgozott, amely végül a Brexithez vezetett.

Ha az ülésen részt vevő kiválasztott EP-képviselők felkészülten érkeznek a meghallgatásra, akkor olyan kérdések is újra felmerülhetnek, amelyeket a két kongresszusi vallomástétel alkalmával még ügyesen kikerült Zuckerberg – ilyen volt a Facebookra nem regisztrált internetezők adatainak gyűjtésével létrehozott árnyékprofilok kérdése vagy az, hogy miért követik a felhasználóik Facebookon kívüli online viselkedését.

A szenátusi meghallgatásról itt számoltunk be:

link Forrás

A képviselőház előtti vallomásokat pedig itt összegeztük:

link Forrás