„Zuckerberg úr, a kis közössége kezd a Truman Show-ra hasonlítani”

2018.04.12. · TECH

Ha létezik kényelmetlenebb élethelyzet, mint egy csapat szenátor öt-öt tömény percbe sűrített támadását végigvédekezni 5 órán át, akkor az egy csapat képviselő négy-négy percbe sűrített támadását végigvédekezni 5 órán át. Mark Zuckerberg kongresszusi meghallgatásának első napján még megúszta nagyrészt aranyosan hozzá nem értő provokációkkal, a Képviselőház Kereskedelmi Bizottsága előtt azonban már komolyabb érvekkel találkozott, és még a kirohanások is viccesebbek voltak.

A legnagyobb visszhangot az a szerdai kijelentése kapta, hogy még az ő adataival is visszaéltek rossz szándékú harmadik felek – itt valószínűleg a 87 millió ember adataihoz hozzáférő Cambridge Analyticára gondolt.

link Forrás

A másik legfontosabb fejlemény, hogy az elmúlt időszak felemás kommunikációja után most egyértelműen kiállt Zuckerberg az európai általános adatvédelmi szabályozás (GDPR) mellett, és elmondta, hogy annak előírásait az egész világon be fogják vezetni. „A GDPR-nak több fontos összetevője van. Az egyik, hogy ellenőriz minket, azt, amit csinálunk. A másik annak az ösztönzése, hogy letegyünk az emberek elé egy olyan eszközt, amely végigvezeti őket a beállításaikon. Pontosan ezt fogjuk tenni” – mondta a Facebook alapítója.

link Forrás

Megerősítette, hogy továbbra is nyomoznak olyan alkalmazások után, amelyek felrúgták a Facebook adatvédelmi előírásait, és visszaéltek a felhasználók információival, de egy ilyen vizsgálat hónapokig tart. Amint találnak valamit, azonnal meg fogják osztani a nyilvánossággal és közvetlenül az érintettekkel is.

Zuckerberget szerdán is nehezen lehetett kibillenteni a mémesedetten formális, felkészült formájából, a legjobban talán akkor rendült meg, amikor a Facebookra nem regisztrált emberekről gyűjtött adatokról volt szó. Ben Luján új-mexikói képviselő bemutatott több példát, amely szerint a legnagyobb hiba a cégvezér érvelésében, hogy folyamatosan arról beszél, hogy a felhasználók a regisztráció során elfogadják a Facebook adatvédelmi feltételeit, csakhogy ez nem vonatkozik azokra, akik nem tagjai a Facebook-közösségnek, viszont ismerőseik kontaktlistáján és fényképein keresztül már tárolnak róluk adatokat, úgynevezett „árnyékprofilokon”.

link Forrás

Akkor is figyel, amikor nem vagyunk belépve

Többen kifogásolták a Facebookra regisztrált, de kijelentkezett állapotban lévő felhasználók internetes viselkedésének követését is, amelynek a cégvezető szerint két oka van. Elsősorban biztonsági okokból van szükség a felhasználók követésére (ezt nem részletezte), de azt is bevallotta, hogy hirdetési szempontok is szerepet játszanak, és a meglátogatott weboldalakról begyűjtött információk alapján érik el, hogy mindenki számára releváns hirdetésekkel találkozzon a Facebookon. Ráadásul ezt bárki kikapcsolhatja a biztonsági beállítások között, ha nem szeretne személyre szabott ajánlatokat.

Az este legharcosabb képviselője a floridai Kathy Castor volt, aki szintén a felhasználók követése ellen szólalt fel: „az amerikaiak nem szeretik, ha manipulálják őket. Nem szeretik, ha kémkednek utánuk. Nem szeretjük, amikor valaki a házunk előtt figyel minket. Nem szeretjük, amikor követnek minket az utcán, vagy még rosszabb, követik és zaklatják a gyermekeinket. A Facebook most eljutott odáig, hogy szinte mindenkit követ”.

link Forrás

A meghallgatás egyik visszatérő témája az volt, hogy a Facebook illegális gyógyszerreklámok engedélyezésével járul hozzá az opioid hatóanyagú fájdalomcsillapítók túlfogyasztásához, ami krízist okoz Amerikában. Több képviselő szerint „arra használják a platformot, hogy megkerüljék a törvényt, és vény nélkül kapható, különösen addiktív gyógyszereket adjanak el az embereknek”.

A nyugat-virginiai David McKinley még ennél is tovább ment: „a Facebook illegális tevékenységeknek ad teret, és ezzel árt az embereknek”. Zuckerberg erre csak annyit tudott felelni, hogy elismeri, vannak olyan tartalmak az oldalon, amelyeket jobban kellene ellenőrizniük.

link Forrás

A vártnál kisebb volt a trumpozás-oroszozás vs. konzervatív-vallási cenzúrázás a kérdések között, de olyan, Zuckerberg számára kényes témák is felvetődtek, mint a Szilícium-völgyben hírhedten jelen lévő sokszínűségi probléma – 2017-ben 2-ről 3 százalékra emelkedett a Facebooknál dolgozó feketék száma.

Az este legviccesebb pillanatát Missouri republikánus képviselője, Billy Long szolgáltatta, aki valamiért a FaceMash-ről kezdte el kérdezgetni Zuckerberget, komolyan feltéve a kérdést, hogy még működik-e az oldal. „Nem, képviselő úr. A FaceMash egy poénból készített weboldal volt, amit még főiskolán csináltam a koleszban, a Facebook előtt” – válaszolta ritkán látott mosolyok között Zuckerberg, visszautasítva, hogy a lányok szépségét összehasonlító oldalnak bármi köze lett volna a Facebook elindításához.

link Forrás

A legütősebb hasonlatot viszont a tennessee-i republikánus képviselőnek, Marsha Blackburnnek köszönhetjük: „Zuckerberg úr, azt gondolom, hogy a kényelmes kis közössége, ahogy Dr. Mark Jameson mondta nemrég, kezd a Truman Showra hasonlítani, ahol az emberek identitását és kapcsolatait olyanok számára teszik elérhetővé, akiket nem ismernek”.

link Forrás

A keddi kongresszusi meghallgatás magyar vonatkozásáról itt írtunk.

link Forrás

Itt pedig öt forró pillanatot emeltünk ki a korábbi meghallgatás öt órájából.

link Forrás