Már járás alapján is képes azonosítani a mesterséges intelligencia

2018.05.29. · TECH

Minden ember járása egyedi, ehhez nem szükséges John Wayne-nek lennünk, ez pedig lehetővé teszi, hogy a macerás azonosítási módszerekhez képest, mint például az ujjlenyomatvétel, akár távolról is tökéletesen azonosíthatóak legyünk. Egy mesterségen intelligencián alapuló új technológia már járás alapján is képes az azonosításra.

A Manchesteri Egyetem kutatói által kifejlesztett, SfootBD névre keresztelt új rendszer 380-szor pontosabb, mint az eddig kifejlesztett eljárások, a lépéseket elemző mesterséges intelligencia 0,7 százalékos hibahatárral dolgozik. A rendszer gerincét a húszezer lépést rögzítő adatbázis adja, ehhez százhúsz embertől vettek mintákat – és ez jelenti a legnagyobb korlátot is az alkalmazásában, az azonosításhoz ugyanis szükséges az adatbázis megléte.

A járásminták rögzítéséhez a kutatás résztvevőinek nagyfelbontású kamera előtt, nyomásérzékelőkön kellett járniuk. A rendszer a lépés erősségét és a mozdulatot is elemzi, végül pedig huszonnégy különböző szempont alapján felállítja az egyén sajátos, csak rá jellemző járásképét.

A járás alapján történő azonosításon már legalább két évtizede dolgoznak a kutatók, sőt, 2008-ban már egy bírósági ügyben is bizonyítékként fogadták el, leginkább törvényszéki szakértők véleménye alapján használták a jogban.

Egy korábban kikísérletezett módszerrel ellentétben a SfootBD-hez le kell sem vennünk a cipőnket, ami elég nagy előnyt jelent, ha mondjuk munkahelyi beléptetőkapuknál próbálják majd meg alkalmazni, a programban alkalmazott AI pedig azt is ki tudja szűrni, ha valaki direkt utánozni akarja valaki más járását, a nyomásérzékeny padló és a begyűjtendő járásminták kétségessé teszik, hogy valaha alkalmazni tudják-e majd a gyakorlatban.