Ész Ventura: Te is az istenek vagy a bolygók szférájában kerested a megoldást?

Az előző szólistás feladványban bizony szerepe volt a szavak sorrendjének is, de leginkább a szavak száma és az áthúzás adhatott segítséget. Mi az, amiből kilenc volt, de a legutolsó megszűnt a csoporthoz tartozni? Ha így teszem fel a kérdést, akkor már bizonyosan mindenkinek beugrott, hogy a bolygókról van szó. Valóban az alábbi szavak mindegyike olyan objektumot vagy fogalmat jelöl, amiből létezik olyan verzió, amit a hozzá tartozó bolygóról neveztek el, vagy a nevezék ugyanabból a forrásból fakad, ami tipikusan valamely görög vagy római isten neve.

A Plutót (régebben Plútó) 2006. augusztus 24-ig a Naprendszer kilencedik, legkisebb bolygójaként tartották számon, ma pedig (az Eris után) a második legnagyobb törpebolygónak számít. Korábban egyébként a csillagászok nem is definiálták, hogy mit nevezünk bolygónak, ez azonban egyre sürgetőbb kérdéssé vált, miután egyre-másra fedeztek fel a Pluto méretének nagyságrendjébe eső vagy a Pluto térségében keringő objektumokat. A Nemzetközi Csillagászati Unió végül abban állapodott meg, hogy az alábbi három kritérium alapján neveznek valamit bolygónak:

  • központi csillag körül keringő égitest
  • elegendően nagy tömege miatt megközelítőleg gömb alakúvá formálódott (ún. hidrosztatikai egyensúly)
  • kisöpörte a pályáját övező térséget

Ez utóbbi az, ami a Plutóra és a többi törpebolygóra nem teljesül. De nézzük, hogy a feladványban szereplő szavak mire is utaltak?

MERKUR fémépítő játék

A fémépítő játék a keleti blokk LEGO-ja. A cseh Merkur cég kezdte gyártani 1925-ben, bár valójában szovjet kópia volt, csak sokkal jobb kivitelben készítették. Azóta sok országban, több különböző néven forgalmazták, de a cseh eredeti egy remek kiállítása ma is megtekinthető a Merkur technikai múzeumában, Police nad Metujiban, ahol egy egész teremnyi hatalmas vasútpályát is felépítettek fémépítő elemekből.

Vénuszkagyló

A vénuszkagylók (Veneridae) a kagylók osztáláyba tartozó Veneroida rend alá tartozó család, amelyben több mint 500 faj található, és ezek nagy részét elfogyasztják. De Botticelli Vénusz születése című mesterművére is asszociálhattunk volna, bár a képen fésűkagyló szerepel. Botticelli sok más művéhez hasonlóan ezt is a művelt, irodalomban, filozófiában, mitológiában jártas közönségnek szánta, aki megfejthette a kép rejtett allegóriáit. A kép a firenzei Uffizi Képtárban tekinthető meg.

Tellúr

A tellúr kémiai elem, ezüstszürke színű, fémes fényű félfém. A kilencven természetes elem közül az egyetlen, amely felfedezésének igen erős magyar vonatkozásai vannak. Az elemet egy osztrák származású erdélyi bányamérnök, Müller Ferenc József fedezte fel 1782-ben az erdélyi ércek tanulmányozása során, de tőle függetlenül Kitaibel Pál magyar botanikus és kémikus is felfedezte 1789-ben. A tellúr nevet a berlini Martin Heinrich Klaproth német vegyész adta, aki a Müller által küldött mintát vizsgálta. A név forrása a latin Tellus szó, ami földet jelent.

Mars csoki

A Mars csoki valójában nem közvetlenül a bolygóról vagy az istenségről kapta a nevét, hanem az édességgyár alapítójáról, akit úgy hívtak, hogy Frank C. Mars. Azt pedig mindenki döntse el maga, hogy az árpamalátának a sör vagy a Mars csoki a hasznosabb felhasználása.

Mr. Jupiter, a világhíres bűvész

Szokásuk a magyaroknak túlozni a világhírrel, amikor valójában csak idehaza világhíres valaki. De hogy Mr. Jupiter, azaz Molnár Gergely világhíres, azt én magam tanúsíthatom, hiszen volt alkalmam részt venni olyan bűvész-világbajnokságon, ahol Mr. Jupiter a nyitógálán lépett fel. Persze magáért beszél az is, hogy Mr. Jupiter a Bűvészek Világszövetségének (FISM) magyar tagja évtizedek óta, dolgozott a Magic Castle-ben, a bűvészek fellegvárában, a Manilai Bűvészegyetem díszdoktora, az Izraeli Bűvészszövetség díszelnöke. És természetesen Magyarországon is elismerték tehetségét és munkáját, hiszen a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjének tulajdonosa. Ugyanakkor nemcsak fellépő bűvészként ért el nagy sikereket, de több mint kétszáz szemináriumot tartott világszerte, elismert bűvészkellék-gyártó, és számos kitűnő tanítvány került ki a keze alól, többek között a magyar világbajnok bűvész, Hajnóczy Soma. Ez úton is kívánunk Mr. Jupiternek boldog születésnapot!

Saturn

A Saturn és a Media Markt Németország legnagyobb kereskedelmi konszernjnek a METRO csoportnak a két elektronikai termékeket árusító áruházlánca. Magyarországon 1997-ben jelentek meg, aztán a 2008-ban kezdődött gazdasági világválság után a Saturn üzleteket a Media Marktba olvasztották, Magyarországon kipróbálva a cégcsoport márkaegyesítési terveit. A Saturnra talán már nem is emlékszük, de a fukar mindenit! szlogenre igen, amivel a cég marketingesei megpróbálták kisajátítani a magyar nyelv egy kevéssé használt szavát, sőt újakat is alkotni hozzá, miközben az egész országot még le is fukarozták. No nem mintha a hülye azért nem vagyok! szlogen nem lett volna éppen ennyire arcpirítóan udariatlan.

Uránia filmszínház

Az Uránia Nemzeti Filmszínház épülete az 1890-es évek közepén épült mór stílusban és kezdetben orfeumként, azaz mulatóként funkcionált. 1899-ben Uránia Tudományos Színházként nyitották meg, ahol az akadémiai kezdeményezésre megalakult Uránia Ismeretterjesztő Táraság rendszeresen tartott előadásokat, és később mozgóképek bemutatására alkalmas vetítőberendezésekkel szerelték fel. Az Uránia 2006-ban a kiemelkedő műemléki helyreállításért megkapta az Európai Unió műemlékvédelmi díját, az Europa Nostra-díjat.

Neptun egységes tanulmányi rendszer

A Neptun.NET egy internetes kezelőfelülettel rendelkező szoftver, amely a magyar felsőoktatási intézmények tanulmányi és pénzügyi adminisztrációját, oktatási feladatainak regisztrálását és információs rendszerét látja el. A program rugalmasan rászabható az intézmények egyéni sajátosságaira, figyelme veszi az egyes intézményekben érvényes tanulmányi és vizsgaszabályzatok egymástól eltérő oktatási struktúráit. Nagyjából ötven magyarországi egyetem és főiskola használja.

Plútó kutya

Plútó Walter Elias "Walt'' Disney rajzfilmrendező, producer és forgatókönyvíró karaktere. A kutya már 1930-ban feltűnt egy filmben, mint mellékszerelő, de karakterét csak 1931-ben dolgozták ki. Éppen ebben az évben tért át Disney a színes technikára. Addig minden filmje csak fekete-fehér változatban készült.