Drasztikus leépítés a Teslánál

2018.06.13. · gazdaság

3500 dolgozójától, összes munkatársának 9 százalékától válik meg a Szilícium-völgy első számú autógyártója. Az elbocsátások nem érintik a Tesla 9 ezer főt foglalkoztató gyártórészlegét, csak az adminisztratív munkaköröket, illetve a menedzsmentet.

Elon Musk, a cég alapítója és vezérigazgatója azzal indokolta a Twitteren a vállalati levelezés nyilvánosságra kerülése után közzétett bejelentését, hogy techbirodalmának zászlóshajója megérett a költségcsökkentésekkel járó reorganizációra, miután az elmúlt 15 évben csak veszteséget termelt.

link Forrás

A Wall Street Journal beszámolója szerint Musk ígéretet tett arra, hogy 2018-ban a tavalyinál 400 millióval kevesebbet költve, 3 milliárd dollár alatt tartja a kiadásokat. A Tesla befektetői pozitívan reagáltak a hírre: a New York-i tőzsdén egy nap alatt több mint 3 százalékkal nőtt a cég részényeinek árfolyama, és elérte a 342,77 dolláros értéket. A gazdasági lap szerint ennek itt volt az ideje, mivel az elmúlt 12 hónapban 8,8 százalékos lejtmenetet produkáltak a Tesla-papírok.

A tavaly 37 ezer 500 dolgozót foglalkoztató és közel 2 milliárd dollár veszteséget produkáló cég strukturális átalakítása Musk szerint azért sem késhet tovább, mert a korábbi bővítések sok helyen megduplázták a munkaköröket, és redundanciák jelentkeztek a cég működésében.

link Forrás

A Wall Street Journal által idézett autópiaici elemzők szerint a Teslának nem egyszerű a dolga, mert fejlesztési időszakban nehéz nyereséget elérni. Az új 3-as modell, heti 5 ezresre tervezett sorozatgyártása június végén indul a részben már automatizált gyártósoron.

A Tesla bukdácsolásáról az alábbi cikkeinkben írtunk bővebben:

link Forrás