Barack Obamáról neveztek el egy most felfedezett őslényt

2018.06.21. · tudomány

Az Obamus coronatus nevet kapta az a félmilliárd évvel ezelőtt élt tengeri őslény, amelynek a maradványait nemrég fedeztek fel Dél-Ausztrália hegyvidéki területein, egy épségben fennmaradt fosszíliatelepen.

A kutatócsoportot a Kaliforniai Egyetem (Riverside) munkatársai vezették, akik közleményükben így jellemezték az aprócska lényt: az Obamus coronatus korong alakú, 0,5-2 centiméteres testéből spirál alakú barázdák emelkedtek ki. A jelek szerint nem mozgott, idejét inkább az óceánfenéken meggyűlt szervesanyag-rétegbe ágyazódva töltötte.

Mint írták, azért az Egyesült Államok eggyel korábbi elnökéről, Barack Obamáról nevezték el az eddig ismeretlen teremtményt; a volt elnök közismerten rajong a tudományért, arról nem beszélve, hogy mint azt Mary Droser vezető kutató a Washington Postnak elmondta, az őslény egy fülre emlékeztette őket, Obama fülei pedig az elmúlt években már-már legendássá váltak. A Coronatus pedig csak annyit jelent, hogy koronás.

Jól látszanak az Obamus coronatus spirális mintái
photo_camera Jól látszanak az Obamus coronatus spirális mintái Fotó: University of California (Riverside)

Ugyanott, ugyanakkor az amerikai kutatók egy másik ősállatot is felfedeztek, amelyet Sir David Attenborough után az Attenborites janeae névre kereszteltek. Ennek a mérete az egy centimétert sem érte el, tojás alakú, barázdált teste leginkább egy mazsolára emlékeztetett. Neve nem csak a kiváló brit természetfilmes, hanem a fosszília-lelőhely résztulajdonosa, Jane Fargher előtt is tiszteleg.

Mindkét lény a Föld első állatai közé tartozott.

A kutatók egyike, Mary Droser paleontológus azt mondta, hogy 30 éve kutat már a környéken, de még sosem látott ilyen gyönyörűen fennmaradt lelőhelyet, ahol ritka fajok példányaiból találni szinte tökéletes állapotú fosszíliákat.

Obama-pók, Jefferson-kagyló, Trump-moly

Megdöbbentő, de Obamáról legalább már csaknem egy tucatnyi fajt neveztek el. Ott van például az Obamadon gracilis, egy már kihalt, 5 millió évvel ezelőtti rovarevő gyík. Vagy az Aptostichus barackobamai, egy csapóajtós pók, amely észak-közép-kaliforniai vörösfenyőerdőkben lesi a prédát. És persze a Tosanoides obama, egy színes hal, amely kizárólag a Csendes-óceán kellős közepén található, szigorúan védett tengeri élőhely, a Papahanaumokuakea Marine National Monument területén él. A terület védelmét éppen a volt elnök kezdeményezte.

Ez egy másik Koronás Obama. A kép amúgy egy tudományos kiállításon készült, amit a Fehér Házban rendeztek 2016 áprilisában.
photo_camera Ez egy másik Koronás Obama. A kép amúgy egy tudományos kiállításon készült, amit a Fehér Házban rendeztek 2016 áprilisában. Fotó: SAUL LOEB/AFP

A Baracktrema obamai egy malajziai teknősök vérében élősködő vérmételyféle, és ugyancsak a paraziták közé tartozik a Paragordius obamai nevű húrféreg. A Desmopachria barackobamai egy Francia-Guyanában felfedezett búvárbogár, az Etheostoma obama egy halfaj, amely a Tennessee folyóban él (az etheostomák közül több is amerikai elnökökről kapta a nevét). A Lasioglossum obamai egy kubai méh, a Nystalus obamai pedig egy Amazonas-vidéki madár. Az Obama-barát Kubában egy pókot is elneveztek a volt elnökről, ez a Spintharus barackobamai. A Teleogramma obamaorum nevű bölcsőszájúhal-faj nevében a többes számú genitivus arra utal, hogy Michelle Obama előtt is tisztelegni akartak vele.

Természetesen nemcsak Obamáról, hanem tucatnyi amerikai elnökről neveztek el már állatot: George Washingtonról parazita darazsat (Heterospilus washingtoni), Thomas Jeffersonról több millió éves kagylót (Chesapecten jeffersonius), Abraham Lincolnról egész rovarnemzetséget (Lincolna), Jimmy Carterről halat (Etheostoma jimmycarter), Ronald Reaganről rovart (Heterospilus reagani) Bill Clintonról szintén halat (Etheostoma clinton) Donald Trumpról pedig egy apró molyfélét (Neopalpa donaldtrumpi).