Így énekel egy bolygó és a holdja: lenyűgöző hangfelvételen a Szaturnusz és az Enceladus közös koncertje

Két évtizedes küldetése végén, tavaly szeptemberben csillagközi hattyúdallal köszönt el a nem sokkal később a Szaturnusz légterébe irányított és ott megsemmisülő Cassini űrszonda. 

A szinte kizárólag hidrogénből és héliumból álló hatalmas gázbolygó és holdjai megfigyelésére 1997-ben elindított Cassini utolsó napjaiban azt rögzítette, hogyan kerül kölcsönhatásba a Szaturnusz egyik holdja, az Enceladus felszínéről a bolygó irányába induló vízpermet a hatalmas gázgömb mágneses mezőjével. A műszerek a találkozás során keletkező plazmahullámokat, az abban mozgó részecskék oszcillációját rögzítették. A Földre sugárzott adathalmazt fizikusok és csillagászok alakították hanghullámokká. 

Így beszélget több mint 60 holdja egyikével, az Enceladusszal a Szaturnusz:


Nyilvánosságra hozták a hírhedt Molotov–Ribbentrop-paktum titkos jegyzőkönyvének eredeti példányait

Május végén Moszkvában először publikálták az Európa felosztásáról rendelkező egyezmény és az ahhoz tartozó titkos kiegészítő jegyzőkönyv szovjet oldalon megőrzött változatának eredeti példányait. A szovjet-német megnemtámadási szerződés nyilvános és titkos részeinek kalandos utóéletét Sz. Bíró Zoltán történész idézi fel.