Egy átlagos magyarnak 67 egészséges év jut az életből, bezzeg egy osztráknak 72

2018.07.13. · tudomány

Nem áll túl rózsásan a születéskor várható egészséges éveket tekintve Magyarország: átlagosan, férfiak-nők együtt mindössze 66,8, egészségügyi szempontból többé-kevésbé zavartalan évre számíthatnak.

A szomszédos országok közül ennél csak Romániában rosszabb a helyzet, ott ördögien kevés, mindössze 66,6 egészséges évre számíthat az ember, a sereghajtó pedig Ukrajna 64 évvel. Ahogy a születéskor becsült élettartam esetében, úgy itt is komoly eltérés van a nemek között: Magyarországon a férfiak mindössze 64,1, míg a nők 69,5 egészségben eltöltött évre számíthatnak.

Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO most közzétett számításai szerint az egészségben eltöltött évek száma évről évre enyhén növekszik a világ szinte összes országában. Ugyanakkor még mindig nagyon messze járunk nyugati szomszédunktól, Ausztriától, az osztrákok ugyanis átlagosan 72,4 éves korukig jól tartják magukat.

Világszinten a Közép-Afrikai Köztársaságban a legrosszabb a helyzet, ahol mindössze 44,9 többé-kevésbé zavartalan évet jósolnak az embereknek, és a nemek közötti eltérés sem jelentős, a férfiak 43,9, a nők 45,9 egészséges évre számíthatnak.

Szintén borúsak a kilátásai a Zimbabwéban vagy Zambiában élőknek, bár így is szűk tíz évvel többre számíthatnak, mint a Közép-Afrikai Köztársaság lakói: az előbbiben átlagosan 54,4, az utóbbian pedig 54,3 fizikailag fitt évet jósol a felmérés.

A listát Japán vezeti, ott 74,8 egészségben eltöltött évre számíthatnak az emberek. A második helyezett Svájc, ahol 73,5, illetve Franciaország, ahol 73,4 évet prognosztizál a WHO felmérése. Az USA lakói némi meglepetésre csak 68,5 egészséges évre számíthatnak.