Google-bombázás áldozata lett Donald ‘Idiot’ Trump

2018.07.20. · TECH

Aki a Google-képkeresőben rákeres angolul arra a szóra, hogy idióta (idiot), csupa olyan képre akad, amely Donald Trump amerikai elnököt ábrázolja.

És ez nem véletlen.

photo_camera Fotó: Google

Azok után, hogy az Egyesült Királyságban egy óriási rusnya Trump-babával köszöntötték a minap odalátogató elnököt, és ismét a csúcsra juttatták a brit slágerlistákon a Greenday 2004-es American Idiot című számát, egy harmadik módszert is találtak Trump ébresztette megbotránkozásuk kifejezésére: ez a Google-bombing, magyarul Google-bombázás.

link Forrás

A műveletet a Reddit felhasználói kezdték el egyszerűen úgy, hogy olyan cikkeket tettek közzé tömegesen, amelyek tartalmazták a idiot kifejezést és az elnök fotóját, így a kifejezés és a kép között hamis kapcsolatot hoztak létre a kereső adatbázisában.

Nem Trump az első áldozat, 2003-ban, egy némileg szofisztikáltabb akcióban George W. Bush elnök képét a miserable failure, kb. ‘szerencsétlen nyomorult’ keresőkifejezés dobta fel. De norma csak most kezd válni a Google-bombázásból, legalábbis ahogy a Wired látja.

A Google egyelőre nem kommentálta a Trump-hekkelést, pedig a keresési eredmények táplálhatják azt a republikánus elképzelést, miszerint a Google (és maga a Szilícium-völgy is) háttérbe szorítja pártjukat.

Május végén a Google a nácizmus kifejezést a Republikánus párt ideológiájának részeként tüntette fel. A cég persze nem központilag rendezte így, hanem csak a keresőmotorja volt képtelen lefülelni azokat, akik afféle Wikipédia-vandalizmussal átszerkesztették a leírást. A Facebook és a többi techvállalatnak a 2016-os választásra gyakorolt hatásáról szóló kongresszusi meghallgatásokon a republikánus képviselők rendre azzal a kérdéssel is bombázták a cégvezetőket, hogy miért némítják el a jobboldal hangját algoritmusaikkal és belső szabályaikkal.